Νέα
  • ΓΔ: 877.02 -0.66%
  • Τζίρος: 20,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

BofA: «Buy» με τιμή στόχο 1,45 ευρώ για την Alpha Bank μετά την ΑΜΚ

Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi
Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi

Σε νέα της έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, η Bank of America αναβαθμίζει την σύσταση της σε Buy για την Alpha Bank διατηρώντας θετικές συστάσεις για Eurobank και Εθνική, αλλά και το Underperform για την Πειραιώς.

Ειδικά για την Alpha Bank, η BofA θέτει ως νέα τιμή-στόχο τα Ευρώ 1,45, με περιθώριο ανόδου (upside) 39%.

Κατά την άποψη της BofA, η Alpha Bank παρουσίασε ένα καλά δομημένο Στρατηγικό Σχέδιο, συνδυάζοντας τη δημιουργία εσόδων με μείωση του κόστους και πρωτοβουλίες για τη μείωση των κινδύνων. Η ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας ισοσκελίζει την μείωση των ΜΕΑ. Η Alpha Bank μόλις ολοκλήρωσε το Project Galaxy, συναλλαγή- ορόσημο για τη μείωση των ΜΕΑ, ενώ το νέο Στρατηγικό της Σχέδιο συμπεριλαμβάνει και νέες συναλλαγές, ύψους Ευρώ 8,1δισ.

Η BofA πιστεύει ότι η Alpha Bank βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για την ανάκτηση της κερδοφορίας της με ένα συνδυασμό απομείωσης κινδύνου και αύξησης δανείων. Η BofA έχει λάβει υπ’ όψιν τη σημαντική μείωση κόστους που αναμένει η Διοίκηση της Τράπεζας, αλλά υποθέτει μία διαφορετική πορεία στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω πίεσης από τα επιτοκιακά περιθώρια και τις πωλήσεις των ΜΕΑ. Ο επενδυτικός οίκος επίσης αναμένει ότι η Alpha Bank θα επανεκκινήσει την πληρωμή μερίσματος στους Μετόχους της, από το 2024.

Θετικές οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία

Ισχυρή ανάπτυξη για την οικονομία της χώρας αναμένουν οι οικονομολόγοι της BofA, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 5,1% το 2021, αρκετά πάνω από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης αλλά και της ΤτΕ. Το α’ τρίμηνο εξέπληξε θετικά με την τριμηνιαία αύξηση στο 4,4%. Η πρόοδος στους εμβολιασμούς επέτρεψε το άνοιγμα της οικονομίας την άνοιξη και την εκκίνηση της τουριστικής σεζόν τον Μάιο. Για το 2022, αναμένεται ανάπτυξη 3,8%, συμπεριλαμβανομένου του θετικού αντικτύπου από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0». Η πρώτη δόση από το RRF αναμένεται ήδη από τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την έκθεση της BofA, oι τράπεζες θα υποστηρίξουν, ενώ παράλληλα θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη που αναμένεται. Η επανεκκίνηση της επέκτασης του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι καίριας σημασίας για την επενδυτική προοπτική των τραπεζών, καθώς στόχος είναι η μόχλευση δανείων που θα προέλθουν από το RRF μέσω των τραπεζών για τη δανειακή συγχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Το 2023, η BofA αναμένει ότι η ανάπτυξη στην χώρα θα είναι 2,1%, πάνω από τη μακροπρόθεσμη δυναμική της χώρας.

Η απομόχλευση των τραπεζών χρειάζεται την ανάπτυξη

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της BofA, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πετύχει μείωση των ΜΕΑ από Ευρώ 108 δισ. το 2015 σε Ευρώ 53 δισ. το α’ τρίμηνο 2021, ενώ η ενεργοποίηση του Προγράμματος Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής» στο τέλος του 2019 επιτάχυνε τις πωλήσεις των ΜΕΑ. Η ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνδυασμό με τις κρατικές ενισχύσεις απέτρεψαν τη δημιουργία νέων ΜΕΑ το 2020, παρά την καθίζηση του ΑΕΠ. Παρ’ ό,τι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, το αρνητικό αντίκτυπο από τα μορατόρια ενδέχεται να είναι χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων και η δημιουργία νέων ΜΕΑ θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση της BofA, η μείωση των ΜΕΑ δεν θα φέρει από μόνη της καλύτερη κερδοφορία, καθώς οι χαμηλότερες προβλέψεις αντισταθμίζονται από την απώλεια τόκων. Παράλληλα, η BofA βλέπει 5 «κανάλια» που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών:

  • Η συγχρηματοδότηση δανείων του RRF, όπου με βάση τις εκτιμήσεις της Alpha Bank θα δημιουργηθεί ζήτηση για Ευρώ 13-14δισ. από τραπεζικά δάνεια.
  • Τα Ευρώ 18 δισ. επιδοτήσεων τoυ RRF και πάλι με βάση τις εκτιμήσεις της Alpha Bank θα απαιτήσουν Ευρώ 4 δισ. τραπεζικών δανείων.
  • Το πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο του RRF, με την ανάπτυξη που θα δημιουργήσει, θα παράξει επιπλέον δάνεια ύψους Ευρώ 15 δισ.
  • Τα senior notes από τις τιτλοποιήσεις δανείων.
  • Η επαναγορά προβληματικών δανείων που έχουν εξυγιανθεί.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ