Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Attica Bank: Κρίσιμες αποφάσεις στη σημερινή Γενική Συνέλευση για την εξυγίανση της τράπεζας

Την ενεργοποίηση του νόμου περί αναβαλλομένης φορολογίας και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καλούνται να εγκρίνουν σε λίγες ώρες οι μέτοχοι της Attica Bank ώστε να «τρέξει» άμεσα το σχέδιο εξυγίανσης που στοχεύει στην αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ του δανειακού χαρτοφυλακίου σε βάθος 3ετίας.

Εκτιμάται ότι τα εποπτικά κεφάλαια θα πρέπει να αυξηθούν κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί το φιλόδοξο σχέδιο της Attica Bank.

Σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες συνιστά η εφαρμογή του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας, γνωστός και ως νόμος Χαρδούβελη, καθώς τα επιτελεία του υπουργείου Οικονομικών, της ΤτΕ και της Attica Bank δούλευαν νυχθημερόν τις τελευταίες εβδομάδες - όπως αναφέρουν οι πληροφορίες - ώστε να ετοιμαστεί η απαραίτητη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αναμενόταν να εκδοθεί αργά χθες βράδυ.

Ενεργοποιείται ο νόμος περί αναβαλλόμενης φορολογίας

Αλλωστε το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα σύνθετο και πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται ο νόμος για τον αναβαλλόμενο φόρο ώστε να εκδοθούν δικαιώματα αγοράς μετοχών υπέρ του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ενεργοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογίας κρίθηκε απαραίτητη ώστε να εξυγιανθεί άμεσα η τράπεζα - η γενική συνέλευση ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2021 - ενώ λογιστικοποιήθηκαν μεγάλες ζημιές για τη χρήση του 2020, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Στη σημερινή γενική συνέλευση οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν:

  1. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά ποσό μέχρι 85 εκατ. ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της, με σκοπό το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού (του άρθρου 31 παρ.2 του ν.4548/2018)και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Τράπεζας που αφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο
  2. Ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013 («DTC»), σχηματισμό ειδικού αποθεματικού -περί τα 150 εκατ. ευρώ-, δωρεάν έκδοση παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση του ειδικού αποθεματικού και αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού που αφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο και εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες
  3. Παροχή εξουσίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας για λήψη απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, δυνάμει του άρθρου 24 παρ. 1(β) του ν. 4548/2018 και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Τράπεζας που αφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ