Νέα
  • ΓΔ: 888.26 +0.62%
  • Τζίρος: 65,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πώς η Εθνική Τράπεζα πέτυχε το deal με τη doValue για την τιτλοποίηση Frontier

Εθνική Τράπεζα / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Το deal της Εθνικής Τράπεζας με την doValue για την τιτλοποίηση Frontier που περιλαμβάνει 190.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας ύψος 6,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά, συζητήθηκε έντονα στην αγορά, με πηγές της τράπεζας να τονίζουν ότι «η Εθνική πραγματοποιεί τη μεγάλη τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων (ProjectFrontier), χωρίς να κάνει carve-out το δικό της servicer, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως είναι κατανοητό ότι το Frontier των 6 δισ. δίνει την ευκαιρία σε όποιον servicer το αναλάβει, να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, προσθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη διαχείρισή του, χωρίς πρόσθετα σταθερά έξοδα, εκμεταλλευόμενος την ήδη στημένη πλατφόρμα του (συστήματα, οργάνωση, διαδικασίες κλπ.).

«Γι’ αυτό το λόγο», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «η Εθνική απευθύνθηκε στους 3 μεγάλους internationalservicers που δραστηριοποιούνται στη χώρα, DoValue, Intrum, DK-Cepal, και στην QQUANT, οι οποίοι όλοι έλαβαν μέρος στη διαδικασία. Ως εκ τούτου, η διαδικασία ήταν πολύ ανταγωνιστική με τις τελικές δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται αρχές Ιουνίου, μετά από παράταση που ζητήθηκε από τους υποψήφιους αγοραστές».

«Το αποτέλεσμα των προσφορών ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό και πέραν των προσδοκιών της Εθνικής, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της στρατηγικής της απόφασης. Οι διαφορές μεταξύ των τιμών των δεσμευτικών προσφορών ήταν πολύ μικρές».

Στο ερώτημα «τι άλλο, εκτός από την τιμή, πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του σε μία τιτλοποίηση δανείων υπό το Πρόγραμμα "Ηρακλής", οι πηγές της Εθνικής Τράπεζας σημειώνουν ότι «σε μία συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με χρήση του προγράμματος "Ηρακλή", η τράπεζα που πουλάει τα δάνεια κρατάει σχεδόν όλο το seniornote της τιτλοποίησης, το οποίο και φέρει τη σχετική εγγύηση του δημοσίου. Στην περίπτωση του ProjectFrontier αυτό είναι περίπου 3 δισ. Για το λόγο αυτό, εκτός από το σχετικό "τίμημα" που θα λάβει από τον αγοραστή, εξίσου σημαντικό είναι o servicer που θα διαχειριστεί τα δάνεια μετά να πετύχει τις απαιτούμενες χρηματοροές για να εξυπηρετείται το seniornote».

Εξίσου σημαντικά είναι τα νομικά έγγραφα, τα οποία εμπεριέχουν πιθανές μελλοντικές δεσμεύσεις για την τράπεζα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «αναφέρεται ότι στα νομικά έγγραφα καθορίζονται τυχόν αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει η τράπεζα στο μέλλον στον αγοραστή σε περίπτωση που τα στοιχεία των φακέλων των δανείων είναι ελλιπή».

Τέλος, αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία πώλησης και ποια είναι τα επόμενα βήματα, οι ίδιες πηγές της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνουν ότι «η διοίκηση της Εθνικής, μαζί με τους συμβούλους της (MorganStanley για την τιτλοποίηση, CliffordChance και γραφείο Καρατζά για τα νομικά έγγραφα και Accenture για τη "μετάπτωση" των δανείων από το σύστημα της τράπεζας στο σύστημα του servicer) επεξεργάστηκαν με λεπτομέρεια τις προσφορές και στη συνέχεια έγιναν οι σχετικές διαβουλεύσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, με συμμετοχή του εκπροσώπου του βασικού μετόχου, του ΤΧΣ».

«Με απόφαση του ΔΣ τη Δευτέρα 19/7, και όπως είθισται σε αυτού του είδους τις συναλλαγές ως επόμενο βήμα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «προκρίθηκε η κοινοπραξία της Bain/Fortress/Dovalue για να αρχίσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την τράπεζα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Μένουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν μέχρι να κλείσει η συναλλαγή, καθώς οι λεπτομέρειες των νομικών εγγράφων είναι καθοριστικές και μπορεί να εμπεριέχουν "κρυμμένη" απομείωση τιμήματος. Μετά το τέλος της χρονικής περιόδου, και στη βάση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, το ΔΣ θα εξετάσει τις εξελίξεις».

«Όπως σε όλες τις συναλλαγές, πόσο μάλλον δε σε τέτοιου μεγέθους, με τόσο καλές προσφορές στο "τραπέζι" και σε αυτό το ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον, το πιο σημαντικό για την Τράπεζα είναι να αποφευχθούν καθυστερήσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής», καταλήγουν οι πηγές της τράπεζες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ