Νέα
  • ΓΔ: 888.26 +0.62%
  • Τζίρος: 65,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Β.Ψάλτης: Είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Alpha Bank έχει την ευχέρεια, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, να επιταχύνει τους ρυθμούς χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και όλος ο μηχανισμός της είναι έτοιμος να συμβάλει στην ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.  Αυτό τόνισε, περιγράφοντας και τους βασικούς στόχους για το 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Βασικός στόχος της τράπεζας είναι να  αξιοποιήσει το προβάδισμα της πρώτης κίνησης, εδραιώνοντας θέση σηματωρού στις επιχειρηματικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από τη χρήση του 2023 εξάλλου, όταν ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω του 10% θα προχωρήσει διανομή μερίσματος, ανέφερε ο πρόεδρος Βασίλης Ράπανος που υπογράμμισε τις αντοχές που επέδειξε ο όμιλος μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τη στήριξη που παρείχε στους πελάτες της.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank εκτίμησε ότι παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η αντίδραση της κυβέρνησης και τα αποτελεσματικά δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης συνέβαλαν στην καταγραφή μικρότερης από την αναμενόμενη ύφεσης.

Ο Β. Ράπανος χαρακτήρισε ιδιαίτερα εντυπωσιακή την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία με την υιοθέτηση του Next Generation EU των 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 δισ. ευρώ είναι κεφάλαια για την Ελλάδα και η ταχεία ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας διασφαλίζοντας το αξιόχρεο της χώρας χωρίς την ανάγκη επιστροφής στις αυστηρές πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος που θα εγκλώβιζαν τη χώρα σε στασιμότητα.

«Δεν πρέπει, βεβαίως, να αποσιωπούμε το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η επεκτατική πολιτική κατά το 2020 και το 2021 αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο».  

Η ολοκλήρωση του Project Galaxy και το ομόλογο Tier II

Στην τοποθέτηση του ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε την ετοιμότητα και την ευελιξία που επέδειξε η Alpha Βank κατά το 2020 ώστε να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Παρουσίασε, μία σειρά από σημαντικά επιτεύγματα και καθοριστικές στρατηγικές κινήσεις της τράπεζας που την τοποθέτησαν σε θέση σηματωρού στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα που επέτρεψαν στην Alpha Bank να απαλλαγεί από τα βαρίδια της πολυετούς οικονομικής κρίσης και να μετατραπεί σε μία νέα, υγιή και εξωστρεφή Τράπεζα ήταν η ολοκλήρωση του Project Galaxy, τιτλοποίησης-ορόσημο που εξυγίανε δραστικά τον ισολογισμό της και αποτελεί εφαλτήριο για την επιστροφή της σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας, την πρόοδο του εταιρικού της μετασχηματισμού, την επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού της για την παροχή νέων υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες, καθώς και τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος εργασίας που επιβραβεύει την παραγωγικότητα, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των εργαζομένων.

Όσον αφορά στις χρηματοοικονομικές επιδόσεις της Alpha Bank, ανέφερε ότι το 2020 η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας ενισχύθηκε, με τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) να διαμορφώνεται σε 17,3% και τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 18,4%, στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους 2 δισ.ευρώ έναντι του ελάχιστου απαιτούμενου εποπτικού ορίου (OCR) 14%.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέβαλε η άκρως επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους 0,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020, κίνηση που επαναλάβαμε και την τρέχουσα χρονιά, με νέα έκδοση Tier II ύψους 0,5 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας την ισχυρή κεφαλαιακή δομή της Τράπεζας και επιτυγχάνοντας Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) ύψους 16,9%, λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης της Συναλλαγής Galaxy» επεσήμανε ο CEO της Alpha Bank.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ