Νέα
 • ΓΔ: 951.65 +0.74%
 • Τζίρος: 60,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παγκρήτια Τράπεζα: Ολοκληρώνεται εντός του 2022 η εξυγίανση του ισολογισμού

Κατάστημα της Παγκρήτιας Τράπεζας
Κατάστημα της Παγκρήτιας Τράπεζας

Με σημαντικά βήματα προόδου κλείνει την προηγούμενη χρήση της η Παγκρήτια Τράπεζα που παρά την πανδημία κατάφερε να ξεκινήσει με αξιώσεις το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του ισολογισμού της, που θα ολοκληρωθεί εντός του 2022 και το οποίο προβλέπει σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αλλά και την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Τα παραπάνω, αλλά και το αναπτυξιακό σχέδιο της Τράπεζας για την επόμενη πενταετία, συζητήθηκαν στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στην έδρα της στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, παρά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ, η Παγκρήτια κατάφερε αφενός να παραμείνει σε κερδοφορία με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 914,5 χιλ. ευρώ, αφετέρου να διατηρήσει τα βασικά της μεγέθη, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις παρουσίασαν αύξηση.

Συγκεκριμένα, το συνολικό Ενεργητικό αυξήθηκε κατά 477,5 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης, ή κατά περίπου 29%. Οι συνολικές χορηγήσεις ξεπέρασαν για το ίδιο διάστημα το 1,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 6%. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις σημείωσαν αύξηση κατά 0,88% και ανήλθαν στα περίπου 343 εκατ. ευρώ. Τα Ίδια Κεφάλαια ανήλθαν την 31/12/2020 σε περίπου 80 εκατ. ευρώ. Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 11,04%, υψηλότερος από τον ελάχιστο 10,09% που έχει ορίσει η ΤτΕ.

Οι καταθέσεις ξεπέρασαν το 1,4 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,01%, συγκριτικά με την 31/12/2019 ενώ επιτεύχθηκε αποκλιμάκωση του κόστους των καταθέσεων, η οποία συνεχίζεται και κατά το τρέχον έτος.

Το νέο ΔΣ

Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εν συνεχεία συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

 • Δημήτριος Δημόπουλος, Πρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Γεώργιος Σάλλας, Αντιπρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Αντώνιος Βαρθολομαίος, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
 • Γεώργιος Κουρλετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
 • Στυλιανός Βοργιάς, Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Ιωσήφ Σηφάκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Πέτρος Φουρτούνης, , Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Αντώνιος Βασιλάκης, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Πηνελόπη Λαζαρίδου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Δαμιανός Χαραλαμπίδης, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
 • Ιορδάνης Χατζηκωνσταντίνου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Ο πρόεδρος του ΔΣ, Δημήτρης Δημόπουλος, τόνισε ότι «η χρονιά που πέρασε ήταν μια δύσκολη και πρωτόγνωρη εμπειρία για την ανθρωπότητα, τη διεθνή και την Ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά. Παρά την πανδημία, η εγχώρια οικονομία συρρικνώθηκε σε πολύ μικρότερο βαθμό από την αρχικά αναμενόμενη» προσθέτοντας ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας με την πιστοδοτική στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών, επενδύσεων και αναπτυξιακών έργων. Αυτή την περίοδο, οι Τράπεζες έχοντας κάνει σημαντικά βήματα για να περιορίσουν το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στρέφονται και πάλι σε ανάπτυξη πιστοδοτήσεων προς υγιείς επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, μέσα στο πλαίσιο ορθολογικών πιστωτικών πολιτικών».

Ο διευθύνων σύμβουλος, Αντώνης Βαρθολομαίου, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «προχωρήσαμε αποφασιστικά στη χάραξη μιας ολοκληρωμένης και στοχευμένης στρατηγικής με έργα που θα επιφέρουν ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας ώστε να γίνει πιο δυνατή, πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη, πιο φιλική, πιο πελατοκεντρική. Επικεντρωθήκαμε στην προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας όσων επιχειρήσεων επλήγησαν από την πανδημία, κάτι που συνεχίζουμε αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, εντός του 2020 ξεκίνησε η διαδικασία απομόχλευσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του α΄ τριμήνου του 2022». 

Επίσης, επισήμανε ότι «η μελλοντική ανάπτυξη της Τράπεζας θα βασιστεί σ΄ ένα ολοκληρωμένο μείγμα καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν εξατομικευμένα τις αυξημένες ανάγκες των πελατών μας και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κερδοφορίας μας. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, δημιουργήσαμε νέα προϊόντα ομολογιακών δανείων, χρηματοδοτικά προγράμματα για την αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων, προϊόντα και υπηρεσίες Factoring, αναβαθμισμένα προϊόντα Bancassurance, ενώ σχεδιάζουμε εντατικά την υλοποίηση παροχής επενδυτικών προϊόντων και προϊόντων Leasing».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ