Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες και ΜμΕ: Τα 3 +1 βήματα του οδικού χάρτη για πρόσβαση στη χρηματοδότηση

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η άρση της καχυποψίας μεταξύ τραπεζών και παραγωγικών φορέων είναι το πρώτο στοίχημα που έχουν βάλει και φαίνεται ότι μπορούν να κερδίσουν άμεσα οι εκπρόσωποί τους που μετέχουν στην ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών η οποία έχει αναλάβει να βρει λύσεις στα προβλήματα που κρατούν κλειστούς τους κρουνούς της χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τι ειπώθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη

Στη χθεσινή συζήτηση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και συντονίστηκε από τον Μιχάλη Αργυρού (πρόεδρο του ΣΟΕ): 

  • αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει κενό ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τα πιστοδοτικά κριτήρια με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργείται σύγχυση - αν όχι καχυποψία - στις επιχειρήσεις.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε η πλευρά των τραπεζών να καταγράψει με σαφήνεια το γενικό πλαίσιο των πιστοδοτικών κριτηρίων καθώς, όπως είναι λογικό, τα κριτήρια αυτά δεν είναι οριζόντια, από τη στιγμή που κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και σχέσεις με την τράπεζα μέσω της οποίας ζητάει δάνειο.
  • Υπάρχει ωστόσο μια ακόμα μια πολύ σημαντική παράμετρος που εν πολλοίς συνδέεται και με το ζήτημα της απόρριψης των αιτημάτων. Η παράμετρος αυτή αφορά το είδος των δανείων που ζητούν οι μικρομεσαίες, αν δηλαδή πρόκειται για δάνεια κίνησης, επενδύσεων, για έκδοση εγγυητικών κ.λπ. και για ποιους λόγους απορρίπτονται τα αντίστοιχα αιτήματα. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε ότι πρέπει να γίνει καταγραφή των λόγων απόρριψης ανά είδος δανείου.

Στοιχεία ανά ΚΑΔ

Επιπρόσθετα, για να γίνει καλύτερη «διάγνωση» των προβλημάτων προτάθηκε: 

  • να συγκεντρωθούν αναλυτικά στοιχεία χρηματοδότησης ανά ΚΑΔ.

Αυτό ενδεχομένως να βοηθήσει τους παραγωγικούς φορείς να εντοπίσουν πιθανά δομικά προβλήματα ακόμα και ολόκληρων κλάδων. Προβλήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν, αποτελούν σοβαρά εμπόδια για την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό και θέτουν εν κινδύνω τη βιωσιμότητά τους.

Και εκ νέου τέθηκε από τους εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας το θέμα του υψηλού κόστους δανεισμού και τονίστηκε ότι από την αγορά λείπει το κεφάλαιο κίνησης.

Υπάρχει διάθεση συνεργασίας

Όπως αναφέρουν πηγές, οι συζητήσεις γίνονται σε πολύ καλό κλίμα και υπάρχει διάθεση συνεργασίας, με δεδομένες τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διανοίγονται και δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτες. Ετσι, η κωδικοποίηση των αναγκών που έχουν οι ΜμΕ σε σχέση και με πιστοδοτικά κριτήρια και τον τρόπο ενημέρωσής τους αλλά και η τεκμηρίωση των θέσεων κάθε πλευράς αποτελεί το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόσβαση περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό αλλά και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Και κυρίως εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά μεσομακροπρόθεσμα μπορούν να είναι βιώσιμες, εφόσον υποστηριχθούν από το τραπεζικό σύστημα με κεφάλαια αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Στόχος να γίνει και νέα συζήτηση σύντομα

Επιδίωξη είναι να πραγματοποιηθεί μια ακόμα τηλεδιάσκεψη πριν από τις διακοπές του Αυγούστου, πιθανότατα την άλλη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι για το τέλος Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η επόμενη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή αξιωματούχων του ΥΠΟΙΚ και συναρμόδιων υπουργείων, των CEO των τραπεζών και των παραγωγικών φορέων. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ