Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες: Πώς θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Σε πινγκ πονγκ με τους θεσμούς εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στον νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση των αλλαγών που αφορούν τον ρόλο του ΤΧΣ και τη στρατηγική αποπένδυσης του από τις τράπεζες.  Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Μάρτιο έγινε η πρώτη φάση των αλλαγών που επιτρέπουν στο Ταμείο να συμμετέχει ως απλός επενδυτής σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών ανοίγοντας τον δρόμο για την ΑΜΚ της Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες προς το τέλος του έτους, με νέο νομοσχέδιο θα προωθηθούν περαιτέρω αλλαγές  με επίκεντρο την αποεπένδυση του Ταμείου. Οι ίδιες πληροφορίες η στρατηγική θα χαραχθεί με την αρωγή εξωτερική συμβούλου που θα προσλάβει το Ταμείο. 

Σήμερα τα ποσοστά συμμετοχής του Ταμείο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική τράπεζα 40,3%, Τράπεζα Πειραιώς 27%, Alpha Bank 9% και Εurobank 1,40%.

Στο νέο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται και διατάξεις που αφορούν στην εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών και ειδικότερα στις διαδικασίες επιλογής μελών διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες (fit&proper).  Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο πλαίσιο, που είχε ψηφιστεί το 2015,  θέτει ασφυκτικούς περιορισμούς επιλογής – έχουν χαρακτηριστεί αποικιοκρατικοί καθώς απέκλειαν έμπειρα και ικανά στελέχη της εγχώριας αγοράς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ