Νέα
  • ΓΔ: 914.58 +0.47%
  • Τζίρος: 26,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες: Αναμένεται έκρηξη στην αξιοποίηση ακινήτων που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ

Ακίνητα
Ακίνητα / Πηγή: Intime

Μετά τη μείωση των προβληματικών δανείων, όπου οι επιδόσεις τους είναι εξαιρετικές -κυρίως λόγω του προγράμματος «Ηρακλής»- οι τράπεζες έχουν ήδη δρομολογήσει την ελάφρυνση των ισολογισμών τους από τα ακίνητα που έχουν συσσωρεύσει, κυρίως από ανακτήσεις και κατασχέσεις (REOs), όπως επιβάλλουν οι εποπτικές επιταγές. Οι τράπεζες θέλουν να αξιοποιήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής αγοράς real estate. Σύμφωνα με εκτιμήσεις  στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια υπάρχουν περί τις 25.000 ακίνητα, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είναι οικιστικά.

Η συνολική αξία αυτών των ακινήτων στο τέλος του 2020 υπολογιζόταν περί τα 5-6 δισ. ευρώ, ωστόσο, το κόστος διατήρησής τους είναι μεγάλο για τις τράπεζες που ήδη δρομολογούν -άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο- την «απεξάρτηση» τους από τα ακίνητα, χωρίς, όμως, να χάσουν τις υπεραξίες, που όπως φαίνεται θα προκύψουν στο real estate στο προσεχές διάστημα.

Η στρατηγική της Alpha Bank

Στο πλαίσιο αυτό, «τρέχει» η διαγωνιστική διαδικασία της Alpha Bank για την επιλογή στρατηγικού εταίρου με στόχο τη διαχείριση και εκμετάλλευση του χαρτοφυλακίου των 700 ακινήτων των οποίων η συνολική αξία ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Ηδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μεγάλοι παίκτες και διεθνή fund έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην νέα κοινοπραξία που δρομολογεί η Alpha Bank μέσω της εισηγμένης θυγατρικής της, Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε. (project Skyline). Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο τέλος του χρόνου θα ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής και μέχρι τον Μάρτιο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγικός εταίρος (joint venture partner) που θα επιλεγεί για τον σχηματισμό της κοινοπραξίας που θα μπει στην Αlpha Αστικά Ακίνητα θα αποκτήσει, υπό την αίρεση των εφαρμοστέων κανόνων του δικαίου της κεφαλαιαγοράς και των κινητών αξιών, ποσοστό που θα του αποδίδει τον έλεγχο στην Εταιρεία και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου της. Η Alpha Bank προτίθεται να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό στην κοινοπραξία, προκειμένου να αξιοποιήσει τις θετικές προοπτικές της αγοράς ακίνητης περιουσίας. Η τράπεζα έχει προβλέψει από την κίνηση αυτή άμεσα κεφαλαιακά κέρδη 400 εκατ. ευρώ και ενίσχυση της κερδοφορίας από τη συμμετοχή στην κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί με ξένο επενδυτή.

Απόσχιση του βραχίονα των υπηρεσιών της Alpha Αστικά Ακίνητα

Επιπρόσθετα βάσει των όσων προβλέπει το project Skyline, ο βραχίονας των υπηρεσιών της Alpha Αστικά Ακίνητα θα αποσχιστεί και θα μεταβιβαστεί/ενσωματωθεί στην Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε, 100% θυγατρική της Alpha Bank.  Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση του βραχιόνα υπηρεσιών.

Η νέα Alpha Διαχείριση Ακινήτων και Επενδύσεων (ΑREMI) θα είναι μια νέα ισχυρή θυγατρική του ομίλου εταιρεία, η οποία θα παρέχει υπηρεσίες για όλο τον κύκλο της ζωής των ακινήτων (π.χ. εκτιμήσεις, advisory, διαχείριση κ.λπ.). Μέσω της νέας εταιρείας, που θα παρέχει υπηρεσίες και  σε τρίτους μεγάλους πελάτες, ο ομιλος στοχεύει σε αύξηση και διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.

Αναμονή για την Πειραιώς

Η αγορά πάντως, αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον και τις κινήσεις της τράπεζας Πειραιώς που διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα ακινήτων, καθώς το χαρτοφυλάκιο της φθάνει τα 3 δισ. ευρώ και η στρατηγική της τράπεζας προβλέπει αξιοποίηση με όλους τους πιθανούς τρόπους. Ετσι το project Terra προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεταβίβαση ακινήτων αξίας ως 1 δισ. ευρώ σε ξένο επενδυτή, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό βάσει ποιου μοντέλου θα γίνει αυτό.

Σε αυτό το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται και ακίνητα που σήμερα χρησιμοποιεί η τράπεζα αλλά μέχρι το 2025 θα μείνουν «ελεύθερα», καθώς η Πειραιώς έχει συμφωνήσει με την Lamda για την αγορά γραφειακών χώρων στο Ελληνικό, δημιουργώντας ένα campus 40.000 τ.μ. έναντι τιμήματος 147 εκατ. ευρώ. Ωστόσο με την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης από τα 18 κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες της τράπεζας σε όλη την Περιφέρεια Αττικής με τα μισθώματα να φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως, η τράπεζα θα εξοικονομήσει περί τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ