Νέα
  • ΓΔ: 912.33 +0.05%
  • Τζίρος: 277,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε κρίσιμο... σταυροδρόμι η Attica Bank

Κρίσιμες για την Attica Bank είναι οι επόμενες δέκα ημέρες καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει λάβει από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών.

Μέχρι τότε η διοίκηση της τράπεζας και οι σύμβουλοι της Axia Ventures και Εuroxx, ευελπιστούν ότι θα έχουν βρει ένα αξιόπιστο που «ήρθε για να μείνει» επενδυτή ο οποίος θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος της οποίος τοποθετείται από 120-240 εκατ. ευρώ

Την περασμένη εβδομάδα η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε αύξηση της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων μετοχών από 0,30 ευρώ σε 18 ευρώ και reverse split με αναλογία 60 υφιστάμενων μετοχών σε 1 νέα. Ακολούθως, μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 137 εκατ. ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 18 ευρώ σε 0,20 ευρώ. 

Οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και παρακολουθούνται στενά τόσο από το ΤΧΣ, όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος που έχει πλήρη εικόνα για την Attica Bank και κεφαλαιακές της ανάγκες, η κάλυψη των οποίων θα επιτρέψει στην τράπεζα σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.

Το Virtual Data Room είναι ήδη ανοιχτό για τους  ενδιαφερόμενους επενδυτές και σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στην τραπεζική αγορά κατ’ αρχήν ενδιαφέρον υπάρχει από την Ellington η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτα της εταιρείας διαχείρισης «Θεά Αρτεμις» της Attica Bank, των Βain Capital,  JC Flowers αλλά και άλλων επενδυτών.  

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα για τους υποψήφιους επενδυτές είναι αυτό των δανειακών χαρτοφυλακίων και ειδικότερα των τιτλοποιήσεων που είχε ανακοινώσει στο παρελθόν η Attica Bank αλλά δεν προχώρησαν και άρα δεν είναι υπάρχει σαφής εικόνα για την επίπτωση που μπορεί να έχουν στα κεφάλαια της τράπεζες αυτές οι τιτλοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο 2021, η Attica Bank κατάφερε να περιορίσει τις ζημιές της στα 19,5 από 29,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Βάσει του τριετούς πλάνου εξυγίανσης, η διοίκηση έχει ως στόχο να διπλασιάσει τον ισολογισμό της μέχρι το 2023. Επίσης, τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας είναι ποιοτικά βελτιωμένα μετά την ενεργοποίηση των διατάξεων για αναβαλλόμενο φόρο από το Υπουργείο Οικονομικών και την καταβολή στην Attica  περίπου 152 εκατ. ευρώ

Αν τελικά και παρά τη πίεση του χρόνου βρεθεί «λευκός ιππότης», δηλαδή ξένος επενδυτής που θα συμφωνήσει να μπει στην Αttica ως στρατηγικός επενδυτής- που είναι και το ζητούμενου - θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με  διενέργεια book building εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου.

Tέλος σε  ότι αφορά τα warrants, απομένουν λίγες μέρες για ενάσκηση από τρίτους ενδιαφερόμενους αλλά μάλλον δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον, όπως συνέβη και με τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας για τους οποίους η προθεσμία έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου.  Ετσι τα warrants, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πρέπει να αποκτηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ