Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες: Κάτω από 15% τα κόκκινα δάνεια - Τι δείχνουν στοιχεία της ΕΚΤ

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

«Βουτιά» έκαναν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο φέτος, υποχωρώντας στο 14,84% από 25,17% στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) των τραπεζών διαμορφώθηκε στο 12,66% στο δεύτερο τρίμηνο και είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με τον υψηλότερο να καταγράφουν οι τράπεζες της Εσθονίας (29,26%), ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 15,60%.

Πτώχευση νοικοκυριών: Στα σκαριά ο διαγωνισμός για το Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Τράπεζες: Στις αρχές Δεκεμβρίου η έκθεση της EBA για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Πιο κοντά ο στόχος για μονοψήφιο ποσοστό NPL

Οσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, αν και το ποσοστό των ελληνικών τραπεζών παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη έχει μειωθεί πολύ η διαφορά που υπήρχε στο παρελθόν. Ο σχετικός δείκτης έχει πλησιάσει πλέον προς τον στόχο του μονοψήφιου ποσοστού που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,32% και είναι το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2015 που ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η μείωση ήταν αποτέλεσμα τόσο της υποχώρησης του όγκου των NPL όσο και της αύξησης του όγκου των συνολικών δανείων.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών της Ευρωζώνης σε ετήσια βάση μειώθηκε στο 6,92% από 7,21% στο πρώτο τρίμηνο, αλλά είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 όταν ήταν οριακά θετική (0,01%).

Ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις στο σύνολο της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω στο 104,74% από 106,07% στο πρώτο τρίμηνο, παρά την αύξηση, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, των χορηγήσεων δανείων προς τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ