Νέα
  • ΓΔ: 877.24 +1.09%
  • Τζίρος: 59,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εθνική Τράπεζα: Υπεγράφη η ανάθεση του project Frontier στην doValue - Μειώνονται τα NPEs

Εθνική Τράπεζα
Πηγή: Eurokinissi

Σε συμφωνία με την κοινοπραξία που συγκροτούν θυγατρικές των επενδυτικών εταιρειών Bain Capital και Fortress καθώς και την doValue Greece προχώρησε η Εθνική Τράπεζα για την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας, στο πλαίσιο του τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 6 δις ευρώ.  

Η ΕΤΕ θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, προς εξασφάλιση των οποίων έχει υποβληθεί αίτημα παροχής εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4649/2019 για το Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής», καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας.

Η ανάθεση θα αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια της doValue (Gross Book Value) στην Ελλάδα κατά περίπου 6 δισ. ευρώ (από 26 δισ. ευρώ την 30η Ιουνίου 2021 σε 32 δισ. ευρώ) ενισχύοντας την ηγετική θέση της doValue στη χώρα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της doValue, συνδεδεμένα μέρη της Bain Capital και της Fortress θα αγοράσουν το 95% των mezzanine και junior ομολογιών, που θα εκδοθούν από ένα Όχημα Ειδικού Σκοπού (SpecialPurposeVehicle),το οποίο θα αποκτήσει το Χαρτοφυλάκιο Frontier, ενώ η doValue Greece  θα οριστεί διαχειριστής. Η τιμή για την απόκτηση της σύμβασης διαχείρισης από τη doValue ανέρχεται (υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις) σε περίπου €35 εκατ. και θα χρηματοδοτηθεί από τη doValue εξ ιδίων οικονομικών πόρων.

Λαμβάνοντας υπόψη την συμμετοχή των funds υπό τη διαχείριση της Fortress στην Κοινοπραξία και καθώς μέρη συνδεδεμένα με τη Fortress κατέχουν το 26,73% του μετοχικού κεφαλαίου της doValue, ορισμένες πτυχές του Project Frontier έχουν χαρακτηρισθεί ως  σημαντική συναλλαγή μεταξύ συνδεδεμένων μερών, μη συντρεχόντων λόγων εξαιρέσεώς τους ως τέτοιας.

Η εν λόγω συναλλαγή έχει εγκριθεί, σύμφωνα με την πολιτική του Ομίλου doValue για Συναλλαγές Συνδεδεμένων Μερών, από το Διοικητικό Συμβούλιο της doValue Greece,επί τη βάσει προηγούμενης έγκρισης της από το Διοικητικό Συμβούλιο της doValue και θετικής γνώμης των Ανεξάρτητων Μελών του.

Πόσο θα ενισχυθούν τα συνολικά κεφάλαια της ΕΤΕ

Η συναλλαγή, όπως υπογραμμίζει η Εθνική Τράπεζα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της τράπεζας για τη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και είναι σύμφωνα με τους στόχους, όπως αυτοί έχουν υποβληθεί στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας.

Τα συνολικά έσοδα για την ΕΤΕ, τα οποία αντικατοπτρίζουν κυρίως την αξία των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας και το τίμημα για τις ομολογίες μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας, ανέρχονται στο ~50% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Η συναλλαγή θα ενισχύσει τα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας κατά ~150 μονάδες βάσης, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να αυξάνεται σε 18.5% (pro-forma) στο 1ο εξάμηνο του έτους ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης μη-εξηπυρετούμενων ανοιγμάτων ανέρχεται σε 12,7%.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριμήνου του 2021,  η doValue Greece που  διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διαχείριση μη-εξηπηρετούμενων δανείων, θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου.

Eκ μέρους της ΕΤΕ, η Morgan Stanley & Co. International plc ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και διοργανωτής της συναλλαγής, η Oliver Wyman ως σύμβουλος οικονομοτεχνικών θεμάτων ενώ οι δικηγορικές εταιρείες Clifford Chance LLP και Καρατζάς & Συνεργάτες ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι αγγλικού και ελληνικού δικαίου αντίστοιχα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ