Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ερχονται 30.000 – 35.000 πλειστηριασμοί το 2022, με «αντιπαροχή» την αύξηση χορήγησης δανείων

Μορατόρια δανείων
Πηγή: Intime

Ο οδικός χάρτης για την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα, θα είναι αντικείμενο των συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση, τις τράπεζες και τους δανειστές, που ξεκινούν άμεσα.

Αρκετά είναι τα θέματα που είναι ανοικτά και τα οποία ζητούν λύσεις και απαντήσεις. Πρώτο και καλύτερο το θέμα των πλειστηριασμών, οι οποίοι στην περίοδο της πανδημίας ουσιαστικά είχαν ανασταλεί.

Οι τράπεζες και τα funds επιθυμούν να επιστρέψει η κανονικότητα, όπως αυτή ήταν στις προ των κρίσεων (μνημόνια και πανδημία) περιόδους.

Για παράδειγμα το 2009 είχαν πραγματοποιηθεί 52.000 πλειστηριασμοί συνολικής αξίας 4,2 δις. Ηταν και η χρονιά με το απόλυτο ρεκόρ.

Ένα χρόνο πριν το 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 43.000 πλειστηριασμοί με την αξία να φτάνει τα 2,7 δις, ενώ το 2010, όταν η χώρα έμπαινε στα μνημόνια είχαν πραγματοποιηθεί 48.000 πλειστηριασμοί με την αξία τους να φτάνει 3,8 δις.

Ο πήχης των πλειστηριασμών για το 2022 ανεβαίνει στις 35.000 

Ο στόχος πλέον για το επόμενο έτος έχει μπει, σε ένα επίπεδο μεταξύ 30.000 και 35.000 πλειστηριασμών. Σε αυτό το χαρτοφυλάκιο δεν θα περιλαμβάνονται ακίνητα από ευάλωτα νοικοκυριά και αυτό διότι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που θα αποκτά τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά, θα τους να επαναμισθώνει.

Στόχος του υπουργείο Οικονομικών ήταν ο Φορέας να τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Απρίλιο. Ωστόσο τα εμπόδια που ανέκυψαν στην πορεία, έχουν ως αποτέλεσμα ο στόχος να αναθεωρηθεί και να πάει πιο πίσω, σε περίπου ένα χρόνο από τώρα. Αυτό σημαίνει, πως οι πλειστηριασμοί για ευάλωτα νοικοκυριά πάνε πίσω.

Όμως οι τράπεζες και τα funds, που συμφωνούν στην παράταση της ιδιότυπης αυτής προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, θέλουν πάση θυσία να ξετρυπώσουν  όλους εκείνους που δήλωναν «ευάλωτοι», ενώ δεν είναι, καλυπτόμενοι πίσω από διάφορους νόμους και ρυθμίσεις.

Στις συζητήσεις ανάμεσα σε δανειστές και τράπεζες είναι η πορεία των κόκκινων δανείων. Ο στόχος είναι μέσα στο 2022, τα κόκκινα δάνεια να έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό για το σύνολο των συστημικών τραπεζών.

Αύξηση της πιστωτικής επέκτασης

Ένα θέμα που δεν πρόκειται να βάλουν στο τραπέζι οι δανειστές, αλλά το βάζει μετ’  επιτάσεως η κυβέρνηση, είναι η πιστωτική επέκταση, που ακόμη και σήμερα κινείται σε ρηχά νερά. Και μπορεί οι τραπεζίτες να λένε πως δίνουν δάνεια, ωστόσο οι ρυθμοί υπολείπονται του επιθυμητού σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, με τις καταθέσεις να αυξάνονται, τα επιτόκια δανεισμού να είναι σε ιστορικά χαμηλά και την ρευστότητα να είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Είναι σίγουρο, ότι το θέμα θα μπει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση θα ζητήσει σε αντιστάθμισμα της επιστροφής στην κανονικότητα για τους πλειστηριασμούς, να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Τέλος να σημειωθεί ότι πλειστηριασμοί, Φορέας και πτωχευτικός κώδικας ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων της ατζέντας στην τελευταίας «συνάντηση» των δανειστών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν, ESM) με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στην οποία συμμετείχαν οι τέσσερις επικεφαλής των συστημικών τραπεζών Χρήστος Μεγάλου, Παύλος Μυλωνάς, Φωκίων Καραβίας, Βασίλης Ψάλτης και ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Βασίλης Ράπανος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ