Νέα
  • ΓΔ: 1022.81 -0.06%
  • Τζίρος: 20,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Πώς θα γίνουν τα stress test για την κλιματική αλλαγή

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Tη μεθοδολογία των stress test των τραπεζών στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής (Climate Risk Stress Test , CST) που θα γίνουν το 2022, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σε επιστολή της προς τις τράπεζες, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «θεωρεί τα stress test ως μία άσκηση εκμάθησης τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους επόπτες. Αποσκοπούν να εντοπίσουν αδυναμίες, τις καλύτερες πρακτικές του κλάδου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες».

Η άσκηση θα συμβάλει, επίσης, στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των στοιχείων «και θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα τα πλαίσια των stress – testing που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να εκτιμήσουν τον κλιματικό κίνδυνο».

Τα αποτελέσματα της άσκησης θα ενσωματωθούν στην Εποπτική Διαδικασία Ελέγχου και Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process, SREP), χρησιμοποιώντας μία ποιοτική προσέγγιση. Δεν προβλέπεται κάποια άμεση επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών μέσω του Πυλώνα 2, αλλά έμμεση μέσω των απαιτήσεων του Πυλώνα 2 στο πλαίσιο του SREP.  

Oι τρεις ενότητες των stress test

Τα stress test αποτελούνται από τρεις διαφορετικές ενότητες:

  1. Το βασικό ερωτηματολόγιο για να αξιολογηθεί πώς οι τράπεζες διαμορφώνουν τη δυνατότητά τους να χρησιμοποιήσουν το κλιματικό stress test ως εργαλείο διαχείρισης κινδύνου.
  2. Μία συγκριτική ανάλυση, η οποία θα συγκρίνει τις τράπεζες με βάση ένα κοινό σύνολο δεικτών κλιματικού κινδύνου. Οι δείκτες αυτοί περιλαμβάνουν τον βαθμό που οι τράπεζες βασίζονται σε έσοδα από κλάδους έντασης άνθρακα και τον όγκο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που χρηματοδοτούν. Η ενότητα αυτή θα αποτελέσει μία ενδεικτική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων των τραπεζών και πόσο εκτεθειμένες είναι οι τράπεζες σε επιχειρήσεις εντάσεως εκπομπών αερίων.
  3. Ενα stress test που θα αφορά τη μετάβαση και τους κινδύνους φυσικών καταστροφών. Η άσκηση θα εκτιμά πώς ακραία καιρικά γεγονότα θα επηρέαζαν τις τράπεζες το επόμενο έτος, πόσο ευάλωτες είναι οι τράπεζας τα επόμενα τρία χρόνια και πώς αυτές θα αντιδρούσαν στα σενάρια μετάβασης για τα επόμενα τριάντα χρόνια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ