Νέα
 • ΓΔ: 877.64 +1.13%
 • Τζίρος: 13,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Alpha Bank: Κλείνει το project Cosmos - Πιο κοντά στην συντριπτική μείωση των «κόκκινων» δανείων

Πηγή: Eurokinissi

Αλμα εξυγίανσης του ισολογισμού της κάνει η Αlpha Bank με τη συναλλαγή Cosmos, μέσω της οποίας θα από-αναγνωρίσει «κόκκινα» δάνεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Η τράπεζα ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Davidson  Kempner και την υποβολή αίτησης για ένταξη της τιτλοποιήσης στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ»

Με τη συναλλαγή αυτή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριμήνου του 2021 και τις επικείμενες συναλλαγές Sky και Οrbit, δρομολογείται ο περιορισμός του δείκτης ΝPE σε 13% στο τέλος του έτους και σε μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές του 2022,  σύμφωνα με τους στόχους του στρατηγικού προγράμματος «Ρroject Tomorrow».

Ειδικότερα σε ότι αφορά τη συναλλαγή Cosmos, τη δεύτερη μεγάλη συναλλαγή πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής», αποτελείται από περίπου 60.000 δάνεια όλων των κατηγοριών και είναι συνολικού ύψους €3,4bn σε όρους GrossBookValue (μεικτής λογιστικής αξίας) και €4,9bn σε όρους TotalExposure (συνολική οφειλής). Το 50% των δανείων είναι στεγαστικά, το 21% μικρών επιχειρήσεων, 18% μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και 11% καταναλωτικά.

Η συμφωνία με την εταιρείες που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner, προβλέπει την πώληση του 51% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης.

Ψάλτης: Επενδύσεις 430 εκατ. στον μετασχηματισμό της Alpha Bank - Τhe alpha blueprint

Η Alpha Bank Τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ, που θα εντάξει στο «Ηρακλής», καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας.

Τα συνολικά έσοδα του συστημικού ομίλου από την πώληση του 51% των ομολογιών μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του Cosmos, μαζί με την αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αναλογούν σε 50% περίπου της μεικτής λογιστικής αξίας του δανειακού χαρτοφυλακίου.

H συναλλαγή, αναμένεται να είναι ουδέτερη, καθώς η πρόσθετη επιβάρυνση στα αποτελέσματα ύψους 300 εκατ. ευρώ, κινείται εντός του πλαισίου των στόχων που έχουν τεθεί από τον όμιλο για συναλλαγές μη- εξυπηρετούμενων δανείων , αντισταθμίζεται από αντίστοιχη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού.

Αναμένεται υπουργική απόφαση

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής Cosmos αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του δ’ τριμήνου 2021 υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων προϋποθέσεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η έκδοση υπουργικής απόφασης για την παροχή της εγγύησης μέσω του «Ηρακλής» για τις ομολογίες υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας και η εποπτική έγκριση για τη μεταφορά σημαντικού κινδύνου («SRT») του υποκείμενου χαρτοφυλακίου δανείων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό («SSM»).

Στη συνέχεια ο συστημικός όμιλος θα συνεισφέρει το 44% των Mezzanine και Junior ομολογιών των τιτλοποιήσεων Galaxy και Cosmos σε θυγατρική εταιρεία που θα ιδρύσει και θα διανείμει σε είδος τις μετοχές της τελευταίας στους μετόχους της.

Στο τέλος του χρόνου και την ολοκλήρωση του Project Cosmos, η Αlpha Bank θα έχει πετύχει την συντριπτική μείωση των «κόκκινων» δανείων από το 2017 κατά 18 δις ευρώ, σε όρους μικτής λογιστικής αξίας, με την πλέον εμβληματική τιτλοποίηση Galaxy ύψους 10,8 δις.

Ηδη δρομολογούνται οι επόμενες κινήσεις που θα επιτρέψουν στην τράπεζα να διαμορφώσει τους δείκτες NPE και NPL στο 7% και 5% αντίστοιχα, στον αμέσως ορατό χρονικό ορίζοντα.

Πρόκειται για τις συναλλαγές

 • Project Orbit, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αποτελείται από ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.
 • Project Sky, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, με την περίμετρο να αφορά σε στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά και μικρά επαγγελματικά δάνεια.
 • Project Solar, ύψους 0,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων, κοινών σε όλες τις τράπεζες.
 • Άλλες συναλλαγές, ύψους 0,7 δισ. ευρώ, που αφορούν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων leasing και επιλεγμένων επιχειρηματικών δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha έχει ολοκληρώσει τις συναλλαγές

 • Project Venus, 0.9 δισ. ευρώ. Αφορούσε σε ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.
 • Project Mars, ύψους 0.3 δισ. ευρώ. Επρόκειτο για επιχειρηματικά και δάνεια λιανικής στη Ρουμανία.
 • Project Jupiter, ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου. Αφορούσε σε δάνεια ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα κυρίως με ακίνητα.
 • Project Mercury, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Αφορούσε σε ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.
 • Project Neptune, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Αφορούσε, επίσης, σε δάνεια ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα κυρίως με ακίνητα.
 • Project Galaxy, τιτλοποίηση δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ – Πρόγραμμα Ηρακλής Ι
 • Project Cosmos, τιτλοποίηση δανείων ύψους 3,4 δισ. ευρώ – Πρόγραμμα Ηρακλής.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ