Νέα
  • ΓΔ: 862.69 +0.27%
  • Τζίρος: 11,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Attica Bank: Η φόρμουλα για είσοδο Ellington στην ΑΜΚ - Συνέχεια στο μπρα ντε φερ με ΤΧΣ

Μετάθεση για την επόμενη εβδομάδα παίρνουν οι αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την Attica Bank. Το Ταμείο, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με 68,2%, συνεχίζει τις συζητήσεις με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους της Attica Bank, δηλαδή τις Axia Ventures και Euroxx, για τη δεσμευτική προσφορά που έχει καταθέσει ο προτιμητέος επενδυτής, το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Εllington, ώστε να μπει κατ’ αρχήν στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ.

Η δεσμευτική προσφορά εξετάστηκε χθες στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που είναι σε εξέλιξη ώστε να βελτιωθούν οι όροι και να είναι win - win για όλες τις πλευρές, τόσο σε ό,τι αφορά στην αύξηση όσο και στη συνέχεια, όταν θα δρομολογηθεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Διάθεση για αλλαγές

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει διάθεση εκ μέρους του προτιμητέου επενδυτή για αλλαγές επί της δεσμευτικής προσφοράς που έχει καταθέσει ώστε να βγει «λευκός καπνός» από το ΤΧΣ και στη συνέχεια να δοθεί το «πράσινο φως» από τον SSM.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχήμα ΤΜΕΔΕ - Ellington έχει προτείνει να μπει με περίπου 80 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ και να καλύψει Μετατρέψιμο Ομολογιακό ή CoCo ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει εν συνεχεία η Attica Bank. Όμως οι όροι μετατροπής που έχουν προταθεί προκαλούν μεγάλο dilution για το ΤΧΣ, δυσκολεύοντας τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει ποσοστό 68,2 % στην Τράπεζα Αττικής μετά τη μετατροπή των warrants και την εισαγωγή 16,5 εκατ. νέων κοινών μετοχών. Αντίθετα, το ποσοστό του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών και Δημοσίων Εργων (ΤΜΕΔΕ) έχει υποχωρήσει στο 14,7% από 46,3%, όπως άλλωστε και του e-ΕΦΚΑ στο 10,3% από 32%.

Η παράμετρος του νέου νόμου

Στελέχη της τραπεζικής αγοράς έθεταν ακόμα μία παράμετρο: τον νέο νόμο -αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου- που θα ρυθμίσει σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν τη δομή και τη λειτουργία του ίδιου του Ταμείου και κυρίως τη διάρκεια ζωής.

Βάσει του υφιστάμενου πλαισίου, για το ΤΧΣ οι τίτλοι τέλους θα πέσουν στις 31 Δεκεμβρίου 2022, ωστόσο η διάρκεια του βίου είναι επιβεβλημένο να παραταθεί για κάποια χρόνια (τουλάχιστον δύο, σύμφωνα με πληροφορίες) με δεδομένο ότι πλέον το Ταμείο μπαίνει σε φάση αποεπένδυσης από τις τράπεζες και θα έχει ρόλο αποεπενδυτικού μηχανισμού και λιγότερο σταθεροποιητικού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ