Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων: Υστατη επιλογή η αναγκαστική εκτέλεση - Χαμηλές ταχύτητες για τον Εξωδικαστικό

«Η αναγκαστική εκτέλεση είναι η ύστατη επιλογή αλλά η απουσία της επηρεάζει αρνητικά και φέρνει στην επιφάνεια τον ηθικό κίνδυνο» υπογράμμισε Τάσος Πανούσης, διευθύνων σύμβουλος της DoValue και πρόεδρος της Ενωσης Εταιρείων Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης, τα μέλη της οποίας διαχειρίζονται σήμερα δάνεια και απαιτήσεις που ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ.

Κάνοντας τον απολογισμό των δύο ετών της ΕΕΔΑΠΔ και του ρόλου των servicers που συγκροτούν πλέον έναν αυτοτελή πυλώνα του χρηματοπιστωτικού, ο Τάσος Πανούσης υπογράμμισε ότι η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους επηρεάζει την πορεία της οικονομίας και οι ρυθμοί στη διαχείριση του πρέπει να επιταχυνθούν.  

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύονται τέσσερις περιοχές που παρατηρούνται καθυστερήσεις και  απαιτείται η λήψη πρωτοβουλιών και στοχευμένων ενεργειών.

Ειδική ήταν η αναφορά στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, τα οποία όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΕΔΑΠΔ, υστερούν έναντι των προσδοκιών, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η νέα διαδικασία εξωδικαστικού κάνει τα πρώτα της βήματα.  Ο Τ.Πανούσης υπογράμμισε ότι πρόκειται για σύνθετη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες μέχρι να συμπληρωθούν τα στοιχεία και να προταθεί – μέσω αλγόριθμου η λύση – στον οφειλέτη.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν κατ’ αρχήν υποβληθεί περισσότερες από 39.000 αιτήσεις, αλλά ο αριθμός εκείνων που ολοκληρώθηκαν είναι ακόμα πολύ μικρός.

«Πιστεύω, πως καθώς η αγορά θα πληροφορείται τις λύσεις που δόθηκαν, τα σχετικά αιτήματα θα αυξηθούν» σημείωσε ο πρόεδρος της Ενωσης των servicers και κάλεσε τους νομικούς, φορολογικούς και οικονομικούς συμβούλους στους οποίους οι δανειολήπτες έχουν αναθέσει την υποβολή των αιτήσεων τους να συμβάλλουν στην επιτάχυνση και γρήγορη ολοκλήρωση των αιτήσεων.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/27342_g-stoyrnaras-aihmes-gia-tis-praktikes-ton-servicers-stis-rythmiseis-anadiarthrosan

Νόμος Κατσέλη - Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Σε ότι αφορά την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη και εκεί υπάρχουν καθυστερήσεις που αρχικά είχε προβληθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι δεδομένο ότι δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο επιτάχυνσης της εκδίκασης των 40.000 και πλέον υποθέσεων.

Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που έχει μετατεθεί χρονικά και αναμένεται η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών της επόμενη χρονιά. Η λειτουργία Φορέα είναι κομβικής σημασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα καθώς αποτελεί το τελευταίο «κομμάτι» του παζλ.

Τέλος, ο Τ. Πανούσης επεσήμανε την ανάγκη αποτροπής του κινδύνου υποτροπής στην κουλτούρας πληρωμών του παρελθόντος. Όπως είπε ο πρόεδρος των servicers, η επιβράδυνση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω πανδημίας ήταν εύλογο να συμβεί στις συνθήκες να επικρατούσαν αλλά «επηρέασε αρνητικά τη συνολική συμπεριφορά δανειοληπτών, καθώς πολλοί αισθάνθηκαν ότι δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη εξυπηρέτησης υποχρεώσεων» είπε ο Τάσος Πανούσης τονίζοντας ότι η αναγκαστική εκτέλεση είναι η ύστατη επιλογή.  

Στρατηγικός στόχος του κλάδου είναι να προσφέρει βιώσιμες λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωστόσο δεν υπάρχει καμία κατανόηση για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ