Νέα
  • ΓΔ: 951.65 +0.74%
  • Τζίρος: 60,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρ. Μεγάλου-Τράπεζα Πειραιώς: Απόδοση ιδίων κεφαλαίων πάνω από 5% το 2022

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου
Πηγή: Eurokinissi

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός μέχρι τα μέσα του 2022 πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται και το φαινόμενο θεωρείται προσωρινό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς. Στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου υπογράμμισε ότι το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και οπως υπογράμμισε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ της χώρας επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της Τράπεζας o Χρήστος Μεγάλου επισήμανε ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας  είναι σημαντικά υψηλότεροι από τις υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις και στόχος είναι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να διαμορφωθεί πάνω από το 5% το 2022 και μεσοπρόθεσμα άνω του 10%.

Όπως είπε «Τον Σεπτέμβριο 2021 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε περίπου 16%, συνέπεια των ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης, συνολικού ύψους άνω των τριών δισ. ευρώ που υλοποιήθηκαν έγκαιρα και με επιτυχία κατά τη διάρκεια του έτους. Πρόσθετες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους 400 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2022».

Μείωση κατά 16 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων στο 9μηνο

Ειδικό κεφάλαιο για την Πειραιώς αποτελεί η εξυγίανση του ισολογισμού με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και όπως σημείωσε ο CEO της Τράπεζας ο μετασχηματισμός παρήγαγε αποτελέσματα και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.

Η εκτέλεση του σχεδίου Sunrise, ξεπερνά το 90%, στο τέλος του τρίτου τριμήνου ο δείκτης ΝPEs διαμορφώνεται στο 16% και σύντομα θα πέσει κάτω από το 10%.

Ειδικότερα, η τράπεζα μείωσε κατά 16 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στο 9μηνο, ενώ η καθαρή οργανική ροή περιορίστηκε στα 200 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, βρίσκεται πολύ κοντά στο στόχο των 5,7 δις ευρώ για το σύνολο του 2021 καθώς μόνο στο τρίτο τρίμηνο οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν στα 1,2 δις ευρώ.

Υπογραμμίστηκε εξάλλου ότι η πιστωτική ζήτηση αφορούσε όλους τους τομείς της οικονομίας και αυτοί που θα προσεκλύσουν σημαντικά κεφάλαια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι οι:

  • Υποδομές
  • Ενέργεια
  • Γεωργία
  • Μεταποίηση
  • Μεταφορές

Για τα δάνεια που παραμένουν σε μορατόρια είπε ότι πλέον είναι πολύ λίγα και αφορούν τον τουριστικό κλάδο ο οποίος πέτυχε καλές επιδόσεις γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία ότι η πορεία τους στο μέλλον θα είναι ομαλή και θα εξυπηρετούνται κανονικά.

Τέλος, βάσει του σχεδιασμού η τράπεζα θα μειώσει στα 380 από 437 τα καταστήματα της και το προσωπικό θα μειωθεί στα 7.500 άτομα έναντι 9.400 (Σεπτέμβριος 2021). Το Νοέμβριο του 2021 ο Όμιλος ξεκίνησε νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης για στοχευμένες ομάδες εργαζομένων σε κεντρικές μονάδες και καταστήματα

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ