Νέα
  • ΓΔ: 957.6 +0.62%
  • Τζίρος: 79,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Attica Bank: Πιέζει ο χρόνος για την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ

Στη δύσκολη «άσκηση» συμμετοχής ιδιώτη επενδυτή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ της Attica Bank, ώστε να μην υποστεί μεγάλη ζημιά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με 68,2%- και την «επόμενη μέρα» της αύξησης, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα ο παράγοντας «χρόνος».

Τα περιθώρια γίνονται πιεστικά

Η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε η διοίκηση της Attica Bank, ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Ετσι τα περιθώρια γίνονται ολοένα και πιο πιεστικά και σύμφωνα με κάποιες πηγές, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ωστόσο υπάρχουν και οι λιγότερο αισιόδοξοι, καθώς η εβδομάδα τελείωσε χωρίς ουσιαστική πρόοδο των συζητήσεων επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει τα δύο επενδυτικά σχήματα, Ellington/TΜΕΔΕ και Βain/JC Flower, και οι οποίες παρουσιάστηκαν στο 7μελές Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Οι προτάσεις βρίσκονται υπό εξέταση από τους συμβούλους του ΤΧΣ, ώστε να αποφασίσουν ποια είναι η πιο συμφέρουσα για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και κυρίως σε ό,τι αφορά την επόμενη φάση εξυγίανσης, μιας και θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι τα αποκαλυπτήρια των πραγματικών κεφαλαιακών αναγκών  θα γίνουν όταν μπουν οι τιτλοποιήσεις των 3,5 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων στο σχήμα «Ηρακλής».

Τι ζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές

Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν ζητήσει το ΤΧΣ να παραιτηθεί των δικαιωμάτων στην ΑΜΚ που θα ακολουθήσει και η οποία θα γίνει υπέρ του ιδιώτη επενδυτή. Αυτό ωστόσο θα σήμαινε μεγάλη ζημιά για το ΤΧΣ και για τον λόγο αυτό οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη φάση είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Από την άλλη πλευρά, το Ταμείο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πιέζει για μεγαλύτερη συμμετοχή των επενδυτών στην ΑΜΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας. Θα εκδοθούν έως 1.200.000.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαιώματα ψήφου και ονομαστική αξία 0,20 η κάθε μία, με τιμή διάθεσης 0,20 ανά νέα μετοχή. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν νέες μετοχές με αναλογία 49,5265161872259 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά μετοχή της τράπεζας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ