Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Attica Bank: Από 25% έως 33% το ποσοστό του Εllington/TMEΔΕ - Που θα κινηθεί το ΤΧΣ

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank προκειμένου να «επικυρώσει» τη συμφωνία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μεγαλύτερου μετόχου της τράπεζας με 68,2% με τους ιδιώτες επενδυτές Ellington και ΤΜΕΔΕ για τη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ.

To απόγευμα οι ανακοινώσεις

Οι σχετικές ανακοινώσεις από την τράπεζα αναμένονται αργότερα το απόγευμα και θα ρίξουν φως στο περιεχόμενο της συμφωνίας του Ταμείου με Εllington/TMEΔΕ καθώς η ανακοίνωση του ΤΧΣ χθες βράδυ ήταν λακωνική και δεν έδωσε στοιχεία για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι μετά την αύξηση το ποσοστό του Ταμείου θα μειωθεί σημαντικά, καθώς η συμμετοχή  του σχήματος στην ΑΜΚ, που αναλαμβάνει ρόλο «λευκού ιππότη», θα οδηγήσει σε έλεγχο του 25% της τράπεζας, χωρίς να αποκλείεται να φτάσει αυτό της καταστατικής μειοψηφίας, δηλαδή από 33%.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υποχωρήσει κοντά στο 50%-55%.

Η δέσμευση των ΤΜΕΔΕ/Ellington

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι TMEΔΕ και Εllington δεσμεύτηκαν ρητά και για την επόμενη φάση, που θα ακολουθήσει της επικείμενης ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ, όταν δηλαδή θα είναι σαφές το μέγεθος των ζημιών από την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων της τράπεζας. Στην επόμενη κεφαλαιακή «ένεση» που χρονικά τοποθετείται την άνοιξη του 2022 και βάσει των αρχικών εκτιμήσεων υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ, Εllington και ΤΜΕΔΕ φέρονται να έχουν δεσμευθεί για ακόμα «γενναιότερη» συμμετοχή που θα δώσει στο σχήμα τον έλεγχο της τράπεζας, διασφαλίζοντας τας συμφέροντα του Ταμείου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΤΧΣ: «Η συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη της Attica Bank στη βάση ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου ικανού να δημιουργήσει αξία για την επένδυση του Ταμείου. Η διασφάλιση της ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Ταμείου, η οποία θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Attica Bank, αποδεικνύοντας την πλήρη και ουσιαστική δέσμευση του ΤΧΣ στην αποστολή του».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και θα ακολουθήσει την Παρασκευή η κατανομή και διάθεση τυχόν νέων μετοχών. Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, οπότε και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης, πιθανότατα στις 14 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι σήμερα το ΤΜΕΔΕ ελέγχει το 14,7% της Αttica Bank και ο ΕΦΚΑ το 10,3%. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ