Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εθνική Τράπεζα: Κλείνει το deal με την EVO Payments για την πώληση των POS

POS
Πηγή: Eurokinissi

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με την ΕVO Payments για την απόκτηση του τομέα του acquiring των καρτών.

Συμφωνία που θα «κλείσει» τον κύκλο της πώλησης του κλάδου των POS στους ξένους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς, που πρώτη άνοιξε η Tράπεζα Πειραιώς ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να αποεπενδύσει από τον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών, για να υπογράψει στη συνέχεια συμφωνία με τη Euronet Worldwide, με το τίμημα της εξαγοράς στα 300 εκατ. ευρώ.

Στην ΕΤΕ το 50% της κοινής εταιρείας

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, η πώληση του τομέα του acquiring των καρτών δεν γίνεται για λόγους ενίσχυσης κεφαλαίων, αλλά η αξία της συμφωνίας με της ΕVO Payments έγκειται στη σημασία που έχει η συμμαχία μαζί της καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες σε αυτόν τον τομέα.

Η Εθνική, όπως είχε πει ο CEO στους αναλυτές πριν από μερικές εβδομάδες, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μήνου, θα ελέγχει το 50% της κοινής εταιρείας που θα συσταθεί και θα αποφέρει έσοδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η συνολική αποτίμηση του deal μεταξύ ΕΤΕ- ΕVO Payments τοποθετείται πλέον κοντά στα 310-320 εκατ. ευρώ.Η EVO Payments ιδρύθηκε το 1989, δραστηριοποιείται σε 50 χώρες και είναι εισηγμένη στον δείκτη Nasdaq στη Νέα Υόρκη. Μέσω των συστημάτων της πραγματοποιούνται συναλλαγές σε περισσότερα από 130 νομίσματα στον κόσμο, με το ύψος των συναλλαγών ετησίως να ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια. Απασχολεί 2.200 εργαζομένους σε 13 χώρες και διατηρεί γραφεία από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ. Συνεργάζεται με μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη, όπως Deutsche Bank, BNP Paribas, Raiffeisen Bank, Popular, Bank of Ireland.

Alpha και Eurobank 

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η νέα εταιρεία αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών που συστήνουν οι Alpha Bank και η ΝexiS.p.A με στόχο να είναι λειτουργική το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση εντός του πρώτου 6μήνου του 2022. Η αξία της συναλλαγής ορίστηκε στο ποσό των 307 εκατ. ευρώ για το 100% του Τομέα Αποδοχής Καρτών και Εκκαθάρισης Συναλλαγών της Alpha Bank.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Eurobank ανακοίνωσε τη στρατηγική συμφωνία και μεταβίβαση στη Worldline του 80% της μονάδας υπηρεσιών και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (PayCo), με την τράπεζα να διατηρεί το 20% και θα διανέμει τα προϊόντα της PayCo μέσω του δικτύου της. Η αποτίμηση για το 100% των PayCo αποτιμήθηκε στα 320 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά

Στα 757 εκατομμύρια διαμορφώθηκε ο όγκος συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες το πρώτο 6μηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2020. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 38 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 6%. Στη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα παρατηρείται αύξηση κατά 4% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, με την απόλυτη μέση αξία να ανέρχεται σε 1.989 ευρώ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 5%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.177 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 2% και διαμορφώθηκε σε 962 ευρώ.
Σύμφωνα με την Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, οι ενεργές κάρτες πληρωμών στο β’ εξάμηνο του έτους ήταν 18,9 εκατομμύρια, οριακά περισσότερες (0,2%) σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ