Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Alpha Bank: Στη Hoist κόκκινα δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ - Στα 108 εκατ. το τίμημα

Πηγή: Eurokinissi

Την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Hoist Finance AB (publ) για το Project Orbit, την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων λιανικής τραπεζικής, συνολικού οφειλόμενου υπολοίπου 2,1 δισ. ευρώ και συνολικής λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Alpha Bank.

Το τίμημα της συναλλαγής έχει συμφωνηθεί στα 108 εκατ. ευρώ ή περίπου 7,4% του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.  Η τιμή πώλησης του χαρτοφυλακίου είναι η υψηλότερη που έχει ληφθεί από όλες τις προηγούμενες συναλλαγές άνευ εξασφαλίσεων στην ελληνική αγορά ως ποσοστό της συνολικής απαίτησης (5,1%) και η Alpha Bank κατάφερε να ολοκληρώσει την συναλλαγή Orbit με καλύτερους όρους κόστους από τους προϋπολογισμένους για τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Η υπογραφή του Project Orbit αποτελεί το τρίτο σημαντικό ορόσημο σύμφωνα με το σχέδιο της τράπεζας για την μείωση των ΜΕΑ μέσα στο 2021, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων Galaxy και Cosmos. Η Συναλλαγή συμβάλλει στην εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank, μειώνοντας περαιτέρω τον Δείκτη ΜΕΑ κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες και ενισχύοντας τη συνολική μη οργανική μείωση του εν λόγω δείκτη που επιτεύχθηκε κατά το τελευταίο έτος σε περίπου 26 ποσοστιαίες μονάδες.

H Alpha Bank κατάφερε να μειώσει το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περισσότερα από 14 δισ. στο διάστημα των τελευταίων 6 μηνών μέσω συναλλαγών (Galaxy, Cosmos, Orbit).  Η ολοκλήρωση μεγάλων και περίπλοκων συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σύντομο χρονικό διάστημα καταδεικνύει την ικανότητα της Τράπεζας να υλοποιήσει το σχέδιο μείωσης προβληματικών δανείων υπό απαιτητικές συνθήκες και επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της τράπεζας να φέρει εις πέρας με επιτυχία το εναπομείναν σκέλος του σχεδίου μείωσης προβληματικών δανείων εντός του 2022

Τα δάνεια που project Orbit είναι κυρίως καταναλωτικά δάνεια και υπόλοιπα πιστωτικών καρτών, έχουν καλύτερο προφίλ ανάκτησης σε σύγκριση με προηγούμενες συναλλαγές της τράπεζας σε χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα άνευ εξασφαλίσεων.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ανακοινώνει ότι η 100% θυγατρική της, Alpha Bank A.E., σύναψε δεσμευτική συμφωνία με την Hoist Finance AB (publ) αναφορικά με το Project Orbit για την πώληση Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων Δανείων Λιανικής Τραπεζικής [28.12.2021].

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ανακοινώνει ότι η 100% θυγατρική της, Alpha Bank Α.Ε., σύναψε δεσμευτική συμφωνία με την Hoist Finance AB (publ) αναφορικά με το Project Orbit για την πώληση Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων Δανείων Λιανικής Τραπεζικής (το “Χαρτοφυλάκιο”) συνολικού οφειλόμενου υπολοίπου ύψους Ευρώ 2,1 δισ. και συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 1,3 δισ. με ημερομηνία αναφοράς την 31.12.2020 (η “Συναλλαγή”). Το τίμημα της Συναλλαγής έχει συμφωνηθεί στα Ευρώ 108 εκατ. ή 7,4% περίπου του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου 2022.

Η υπογραφή του Project Orbit αποτελεί το τρίτο σημαντικό ορόσημο σύμφωνα με το σχέδιο της Τράπεζας για την μείωση των ΜΕΑ μέσα στο 2021, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων Galaxy και Cosmos. Η Συναλλαγή συμβάλλει στην εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank, μειώνοντας περαιτέρω τον Δείκτη ΜΕΑ κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες και ενισχύοντας τη συνολική μη οργανική μείωση του εν λόγω δείκτη που επιτεύχθηκε κατά το τελευταίο έτος σε περίπου 26 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ