Νέα
 • ΓΔ: 1452.28 0.00%
 • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Ανοιξε η χρηματοδότηση επενδύσεων - Σε θέση μάχης οι τράπεζες

Πηγή: Pixabay

Σήμερα αναμένεται η πρόσκληση προς τους επενδυτές για το Ταμείο Ανάκαμψης από την Alpha Bank και την Πειραιώς (προηγήθηκαν χθες η Εθνική και η Eurobank).

Τα τραπεζικά επιτελεία έχουν πάρει θέσεις μάχης, καθώς είναι σε θέση και επιδιώκουν να χορηγήσουν δάνεια, καθώς η πιστωτική επέκταση σε όλα τα χαρτοφυλάκια απαιτεί ζητούμενο και ξεκάθαρο μήνυμα επιστροφής στην τραπεζική κανονικότητα, ενώ «βαδίζουν» προς τη μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών για όσο το δυνατόν «μεγαλύτερο» κομμάτι από την «πίτα» των δανείων εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί στα επιτόκια, σε συνάρτηση πάντα με την πιστοληπτική αξιολόγηση των επιχειρήσεων / δανειοληπτών.

Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικής σημασίας είναι η εκστρατεία ενημέρωσης για τους όρους, τις προϋποθέσεις και κυρίως για τις επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες που δίνει το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), η οποία θα είναι συνεχής.

Λογική «one stop shop»

Οι ομάδες/μονάδες εντός των τραπεζικών ιδρυμάτων που «τρέχουν» το ΤΑΑ αλλά και τα άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (π.χ. Αναπτυξιακός) θα διαδραματίσουν ρόλο «one stop shop» με το στοίχημα να είναι η ταχύτητα, η απλοποίηση των διαδικασιών με όρους διαφάνειας, η καθοδήγηση των επενδυτών, η παροχή υποστήριξής τους από τη φάση προετοιμασίας του φακέλου και σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης.

Και γι’ αυτό, το «παιχνίδι» θα κριθεί εν πολλοίς στην εμπειρία, τα αντανακλαστικά που θα επιδείξουν τα επιτελεία των τραπεζών, αλλά και στις «εργαλειοθήκες» που θα αναπτύξουν, ώστε τα επενδυτικά σχέδια να μπουν σε γρήγορα σε φάση υλοποίησης. Αυτό αποτελεί και στοίχημα για την κυβέρνηση που θέλει να «δει» το συντομότερο δυνατό το αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία και κυρίως στην απασχόληση.

Για τη Εurobank, για παράδειγμα, ο μέσος χρόνος υλοποίησης χρηματοδότησης από την αίτηση του προγράμματος ως την εκταμίευση θα είναι 8-12 εβδομάδες.

Ετοιμη να υποδεχθεί επενδυτικά σχέδια είναι και η Πειραιώς, με στόχο η έγκριση της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων να δίνεται εντός 30 ημερών, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επένδυσης, και στο ίδιο διάστημα να πραγματοποιείται η αξιολόγηση της επιλεξιμότητας από τους συμβούλους, ώστε από την υποβολή της αίτησης έως την εκταμίευση να μεσολαβούν λίγες εβδομάδες.

Η ταχύτατη εξέταση των αιτημάτων αποτελεί προτεραιότητα και για την Εθνική με τους χρόνους να έχουν προσδιοριστεί σε έως 48 ώρες για μικρά ποσό, σε λιγότερο από 30 μέρες για τα μεγαλύτερα και μέχρι 2 μήνες για αρκετά μεγάλα και περίπλοκα επενδυτικά σχέδια.

Ηγετικό ρόλο στη νέα εποχή που σηματοδοτεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα «Ελλάδα 2.0» θέλει να επιτελέσει η Αlpha Bank και έχοντας θέσει στόχο ως το 2024 η συνολική αύξηση των χορηγήσεων να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ.

Στοιχεία της Eurobank για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνει η Eurobank μέσα από το ενημερωτικό υλικό.

Ειδικότερα:

 • Μη επιλέξιμες δαπάνες δύναται να χρηματοδοτηθούν από την τράπεζα χωρίς να επηρεάζεται η επιλεξιμότητα της χρηματοδότησης ΤΑΑ.
 • Η χρηματοδότηση μέσω ομολογιακού δανείου απαλλάσσει από την εισφορά του Ν.128/75 (0,6%) καθώς και από αναλογικά τέλη για την εγγραφή των εξασφαλίσεων. Τα ομολογιακά δάνεια χορηγούνται μόνο σε Ανώνυμες Εταιρείες.
 • Σε περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων η κοινοπρακτική χρηματοδότηση δίνει τη δυνατότητα μείωσης του διαχειριστικού φόρτου και κόστους.
 • Στον Πυλώνα της ανάπτυξης οικονομικών κλίμακος δεν περιλαμβάνεται το τίμημα εξαγοράς.
 • Το ΤΑΑ χρηματοδοτεί μόνο νέες επενδύσεις με δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την ημερομηνία υποβολής αίτησης υπαγωγής του πελάτη στο πρόγραμμα του ΤΑΑ.
 • Επιτρέπεται αναχρηματοδότηση bridge financing που έχει δοθεί από την Τράπεζα από την υποβολή της αίτησης έως την πρώτη εκταμίευση των Δανείων ΤΑΑ & Συγχρηματοδότησης.
 • Όταν ένα επενδυτικό σχέδιο είναι επιλέξιμο σε παραπάνω από ένα πυλώνα δανείου ΤΑΑ, οι ποσοστώσεις των πυλώνων αθροίζονται και το άθροισμα αυτών δεν μπορεί να ξεπερνάει το 50%.
 • Στην περίπτωση μη επιλέξιμου σχεδίου λόγω μη κάλυψης των ελάχιστων ποσοστών ανά πυλώνα, δύναται να παρασχεθεί αυτοτελής ποσόστωση δανείου ΤΑΑ στο 30%, εφόσον το άθροισμα των ελάχιστων ποσοστών των πυλώνων ανέρχεται σε min 30%. (H εν λόγω ευχέρεια δεν παρέχεται στον πυλώνα της Μεγέθυνσης).
 • Τα δάνεια ΤΑΑ χορηγούνται σε επενδυτικά σχέδια με θετική καθαρή παρούσα αξία, ώστε να διασφαλίζονται υγιή οικονομικά κριτήρια χρηματοδότηση.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ