Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Alpha Bank: Κέρδη περί τα 330 εκατ. ευρώ - Προς μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων

Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi
Alpha Bank / Πηγή: Εurokinissi

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Sky του «κυπριακού» χαρτοφυλακίου δανείων και ακινήτων και κάποιων άλλων μικρότερων συναλλαγών η Alpha Bank θα πετύχει μέχρι το καλοκαίρι τον στόχο για μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων (NPE)

Η συμφωνία με την Cerberus για την πώληση του project Sky, συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ πριν από ένα μήνα αποτέλεσε ορόσημο για την τράπεζα που σήμερα ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, με τον δείκτη ΝPE να έχει ήδη διαμορφωθεί στο 13% (με στοιχεία 30ης Σεπτεμβρίου 2021 pro forma). Σημειώνεται ότι το servicing του project Sky έχει αναλάβει η Altamira Cyprus (μέλος της doValue).

Κέρδη 330 εκ. ευρώ 

Σε ότι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, η Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει προ προβλέψεων κέρδη περί τα 330 εκατ. ευρώ και αντίστοιχο μέγεθος απωλειών το τέταρτο τρίμηνο του 2021, λόγω των ζημιών της συναλλαγής Sky.

Εξελίξεις για το Skyline 

Εντός της εβδομάδας αναμένονται εξελίξεις για το project Skyline μέσω της οποίας η Alpha Bank αναζητά επενδυτή – εταίρο ώστε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς ακινήτων, μέσω της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης χαρτοφυλακίου 573 ιδιοχρησιμοποιούμενων και ανακτηθέντων ακινήτων αξίας περί των 500 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει προβλέψει από την κίνηση αυτή άμεσα κεφαλαιακά κέρδη 400 εκατ. ευρώ και ενίσχυση της κερδοφορίας από τη συμμετοχή στην κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί με ξένο επενδυτή.

Ποιοι βρίσκονται στη Β φάση

Σημειώνεται ότι στη δεύτερη φάση έχουν «περάσει» η Davidson Kempner, η Βrook Lane και τα σχήματα Ιnvel/Prodea και HIG/Dimand. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διεξάγονται συζητήσεις με τους επενδυτές σε ότι αφορά τη δομή της συναλλαγής.

Μιλώντας πριν από μερικές ημέρες στο Fin Forum ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Real Estate Management and Investments Γιάννης Γκάνος αναφερόμενος στο project Skyline είχε υπογραμμίσει τη στρατηγική επιλογή του ομίλου για καλύτερη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει.

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κινούνται σε τρεις άξονες:

  1. στην αύξηση του όγκου συναλλαγών ιδιόκτητων ακινήτων (Real Estate Owned - REO),
  2. στην εξυγίανση ισολογισμών από τα non-core assets και
  3. στις αυξημένες αποδόσεις που μπορούν σήμερα να προκύψουν από την εκμετάλλευση ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο Skyline περιλαμβάνει περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής συνολικής αξίας περί τα 280 εκατ. ευρώ, 320  ακίνητα αξίας κοντά στα 180 εκατ. ευρώ  που χρίζουν ανακαίνισης καθώς και μια ομάδα 205 κατοικιών/διαμερισμάτων αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πωληθούν σταδιακά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ