Νέα
 • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
 • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica Bank: Ξεκινά η εθελούσια - Πόσοι εργαζόμενοι θα φύγουν και με ποια ποσά

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ξεκινάει από αύριο 16 Μαρτίου το πρόγραμμα εθελουσία εξόδου της Attica Bank με στόχο την αποχώρηση 150 ατόμων, κίνηση που εντάσσεται στις δράσεις περιστολής του κόστους σε λειτουργικά έξοδα και κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Το μέγιστο ποσό ορίστηκε στις 190.000 και υπό προϋποθέσεις να μπορεί να φτάσει τις 210.000 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι της Attica Bank έχουν περιθώριο να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι τις 11 Απριλίου, ενώ η 29η Απριλίου ορίζεται ως ημερομηνία αποχώρησης.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει «αξιοπρόσεκτο» σε σχέση με το παρελθόν αλλά και τον ανταγωνισμό το πρόγραμμα εθελουσίας, επαναλαμβάνει, ωστόσο, τη διαχρονική του θέση ότι ναι μεν μπορεί «η κάθε μορφής μεθοδολογία αποκοπής –ηλικιακά και υπηρεσιακά– ενεργού πληθυσμού από την εργατική τάξη και δη τον επαγγελματικό μας κλάδο να εγείρει εύλογα έντονο προβληματισμό και ανησυχία, αφενός, σε ιδεολογικό επίπεδο, για την εν τοις πράγμασι αποδυνάμωση της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος, αφετέρου, αντικειμενικά, για τη συνέχιση βιοπορισμού και εξυπηρέτησης των αναγκών του οικογενειακού προγραμματισμού του κάθε εργαζόμενου, ιδιαίτερα για το μέρος του πληθυσμού που δεν έχει θεμελιώσει ακόμα λήψη σύνταξης. Από την άλλη, όμως, επουδενί μπορεί να παραγνωριστεί το δικαίωμα της ατομικής κρίσης για τη στάθμιση των υπέρ και των κατά στο μοναδικό δικαίωμα της τελικής απόφασης για τη συμμετοχή ή μη του κάθε εργαζόμενου στο εκάστοτε εξαγγελθέν από την επιχείρηση που εργάζεται Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού».

Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει:

Δικαίωμα συμμετοχής έχει το σύνολο του προσωπικού Δικτύου Καταστημάτων και Διευθύνσεων Διοίκησης που έχουν συμπληρώσει 5 έτη υπηρεσίας στην τράπεζα κατά την 31.12.2021, με την τράπεζα να διατηρεί το δικαίωμα της τελικής έγκρισης.

Για τα Καταστήματα άνω των 4 ατόμων (Ηράκλειο, Χανιά, Καλαμάτα, Πάτρα, Αγρίνιο, Βέροια, Σέρρες, Κομοτηνή, Καβάλα, Θέρμη, Λάρισα, Λαμία, Κεντρικό, Πανεπιστημίου, Ν. Ερυθραία, Πειραιά) δεν έχει ισχύ ο προαναφερθείς όρος και δύνανται να συμμετάσχουν όλοι. Διάρκεια ισχύος από Τετάρτη, 16.3.2022 έως και Δευτέρα, 11.4.2022.

Το ποσό αποζημίωσης προκύπτει από την οριζόμενη του ν.3198/1955 και των μικτών μισθών ενός έτους πλέον 30% (ήτοι 1,3 αποδοχές έτους).

Επιπλέον του ανωτέρω υπολογισμού:

 • Α. 5% (επί του ανωτέρω ποσού) για τους εργαζόμενους στην καταργούμενη μονάδα Καταστήματος Λέοντος Σοφού (Θεσσαλονίκη), στο σύνολο των Διευθύνσεων Διοίκησης και τα υπεράριθμα Καταστήματα (άνω των 4 ατόμων) και
 • Β. 5% (επί του ανωτέρω ποσού) για έναν εκ των δύο συζύγων και
 • Γ. 3%  (επί του ανωτέρω ποσού) για ηλικίες έως 40 ετών, 4%   41-50, 5%  51-55, 4%  56-60 και 3% 61 και άνω και
 • Δ. 2 μηνιαίοι μικτοί μισθοί για 5 – 10 έτη υπηρεσίας, 3  για 11 – 24 έτη,  4  για 25 – και άνω έτη και
 • Ε. 5.000 € σε περίπτωση που το αίτημα συμμετοχής υποβληθεί έως και 23.3.2022 (θεωρητικά ως πρώτη περίοδο ισχύος) και
 • ΣΤ. 15.000 € για όσους έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας προκειμένου να εξαγοράσουν πλασματικά έτη ή να προβούν σε αυτασφάλιση και
 • Ζ. 5.000 € για κάθε παιδί που επιδοτείται στη μισθοδοσία και με ανώτερο τα 2 παιδιά, ήτοι 10.000 €
 • Πλαφόν 190.000 €, υπό προϋποθέσεις, δε, 210.000 € (λόγω Ε. και ΣΤ.)

Ως πρόσθετες παροχές δίνονται:

 1. Η παραμονή των αποχωρησάντων εργαζομένων στο εκάστοτε ισχύον Ομαδικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Υγείας για 5 έως 10 έτη αναλόγως της ηλικίας και
 2. Η διατήρηση των όρων των στεγαστικών δανείων προσωπικού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας Επιχείρησης και κλάδου.

Τέλος, τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές παρακρατούνται. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ