Νέα
  • ΓΔ: 1027.7 +0.64%
  • Τζίρος: 4,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στεγαστικά δάνεια: Ψηλά η ζήτηση παρά τον πόλεμο και την ακρίβεια - Ευκαιρίες και επιτόκια

Ανεπηρέαστη είναι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια και οι όποιες δεύτερες σκέψεις που μπορεί να υπάρχουν από υποψήφιους αγοραστές είναι για λόγους ψυχολογίας και όχι ουσίας, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Οπως επισημαίνουν, ο πόλεμος στην Ουκρανία ναι μεν αύξησε τις πληθωριστικές πιέσεις και δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας, ωστόσο δεν έχει διαταραχθεί η σχέση ενοικίου - δόσης δανείου, καθώς τα ενοίκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 3%-3,70%, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δανειολήπτη και κυρίως το ύψος του δανείου και τη διάρκεια αποπληρωμής του.

Ετσι, σε κάποιες τράπεζες το 90% των δανείων, με μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, είναι σταθερού επιτοκίου, ενώ και το 70%-80% των αιτήσεων εγκρίνεται.

Πιο συμφέρουσα η αγορά σπιτιού

«Η αγορά σπιτιού παραμένει πιο συμφέρουσα από την ενοικίαση, καθώς οι δανειολήπτες μπορούν να "κλειδώσουν" τα σημερινά επιτόκια παίρνοντας δάνειο σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια και το οποίο μπορούν, εφόσον οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές στο μέλλον, να το "γυρίσουν" σε κυμαινόμενο, χωρίς πέναλτι», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι με μια δόση δανείου αντίστοιχη του ενοικίου που πληρώνει σήμερα κάποιος μπορεί να αποκτήσει και ένα αντίστοιχο ιδιόκτητο σπίτι.

Αν, για παράδειγμα, κάποιος πληρώνει ενοίκιο 600 ευρώ για 100 τ.μ. στο Χαλάνδρι, ενδεχομένως να είναι δύσκολο να βρει αντίστοιχων προδιαγραφών και στην ίδια περιοχή καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό σε δόση ενός δανείου, αν η χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια δεν ξεπερνά το 25%-30%.

Σε κάθε περίπτωση, οι αιτήσεις για νέα στεγαστικά δάνεια το πρώτο τρίμηνο του 2022 κινούνται στα ίδια επίπεδα, ίσως και λίγο υψηλότερα, με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς για να αποτυπωθούν ενδεχόμενες επιπτώσεις της κρίσης στη στεγαστική πίστη, που πέρυσι προσέγγισε το 1 δισ. ευρώ, από 600 εκατ. το 2019. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ντόμινο των επιπτώσεων οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διαμόρφωση της στεγαστικής πίστης το 2022 στη ζώνη του 1,5 δισ. ευρώ.

Τι λένε παράγοντες της αγοράς

Παράγοντες της αγοράς real estate σημειώνουν ότι αυτοί που έχουν λόγο να τηρούν στάση αναμονής και είναι επιφυλακτικοί είναι όσοι έχουν ήδη ένα σπίτι που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες και σκέφτονταν να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο ή καλύτερο ακίνητο.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση «όλα είναι σχετικά», καθώς πολλοί υποψήφιοι αγοραστές πριν υποβάλουν αίτημα στην τράπεζα για στεγαστικό δάνειο δρομολογούν την πώληση άλλου ακινήτου τους, ώστε να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσουν και οι ίδιοι την αγορά νέου ακινήτου, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός δεν ξεπερνά πλέον το 70%-80% της αξίας.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, όλοι, όπως είναι λογικό, θέλουν να πουλήσουν ακριβά και να αγοράσουν φθηνά, ώστε να πάρουν όσο το δυνατόν μικρότερο δάνειο», αναφέρουν στελέχη της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και για τους πλέον ειδικούς αυτή είναι μια άσκηση καθώς έχει σημασία τι θέλεις να πουλήσεις, αν βρίσκεται σε περιοχή που κινούνται ανοδικά ή πτωτικά οι τιμές και αντίστοιχα τι θέλεις να αγοράσεις.

Η μεγαλύτερη ανησυχία

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στον κλάδο της ενέργειας και των οικοδομικών υλικών, στα οποία καταγράφεται αύξηση 9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η άνοδος των υλικών κατασκευής ξεκίνησε από το φθινόπωρο του 2020 και η άνοδος του ενεργειακού κόστους, που «ξέφυγε» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει εκτροχιάσει τις τιμές και κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση.  Εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου αναφέρουν ότι η τιμή της ασφάλτου έχει καταγράψει άνοδο 140%. Και την ίδια στιγμή παρατηρούνται και ελλείψεις σε υλικά.

Ετσι, δεν επηρεάζονται μόνο οι νέες κατασκευές -ανάλογα και σε ποιο στάδιο βρίσκονται- αλλά και οι ανακαινίσεις. Πλέον, η επιλογή αγοράς παλαιού ακινήτου με σκοπό την ανακαίνισή του δεν είναι απαραίτητα και η φθηνότερη επιλογή για τους υποψήφιους αγοραστές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ