Νέα
  • ΓΔ: 785.88 +0.79%
  • Τζίρος: 42,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Attica Bank: Πληροφορίες για «κενό» άνω των 100 εκατ. ευρώ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Στο τέλος του μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα της Ασκησης Δέουσας Επιμέλειας, που θα αποκαλύψει το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank που πρέπει να καλυφθούν, με τις κατ’ αρχήν πληροφορίες -που δεν έχουν επιβεβαιωθεί- να κάνουν λόγο για κενό άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της τράπεζας προς το δεύτερο στάδιο εξυγίανσης και της δεύτερης αύξησης υπέρ του ιδιώτη μετόχου συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο το βασικό θέμα που τέθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος, Σπύρο Παντελιά, ήταν οι καθυστερήσεις που διαπιστώνονται  στην υλοποίηση του συμφωνημένου σχεδιασμού λόγω διαφωνιών μεταξύ των μετόχων της Attica Bank και ειδικότερα μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 62,93%, καθώς εισέφερε 152 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη αύξηση στηρίζοντας για πρώτη φορά μη συστημική τράπεζα, και της Ellington που ελέγχει 9,87% (εισέφερε 9,8 εκατ. ευρώ) ενώ το ΤΜΕΔΕ κατέχει το 14,70% (52 εκατ. ευρώ) και ο e-EΦΚΑ με 10,3% (25 εκατ. ευρώ).

Το μήνυμα του επόπτη στις δύο πλευρές

Σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα του επόπτη προς τις δύο πλευρές είναι να βρουν τρόπο να συνεργαστούν αρμονικά και να μην υπάρχουν δυσλειτουργίες και να μην χρειαστεί να παρέμβει η ΤτΕ ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το σχέδιο εξυγίανσης και ιδιωτικοποίησης της Attica Bank.

Στο παρασκήνιο, η Ellington εκφράζει δυσαρέσκεια για τον CEO της Attica Bank, Μιχάλη Ανδρεάδη, ο οποίος αποτελεί επιλογή του ΤΧΣ και ανάλαβε ενώ είχαν «ψαλιδιστεί» οι αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου πριν ακόμα παραιτηθεί ο προκάτοχος του Θεόδωρος Πανταλάκης. Ετσι, υπήρξε δυστοκία στη λήψη άμεσων αποφάσεων με δεδομένο μάλιστα ότι το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ανασυστάθηκε στις 24 Μαρτίου, δεν προσέφερε ευθύς εξαρχής σύσσωμη τη στήριξή του στον νέο CEO της τράπεζας.

Από την άλλη πλευρά, το ΤΧΣ δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει τον ρόλο του ως μεγαλύτερος μέτοχος και υπερασπιστεί την επένδυση του ελληνικού Δημοσίου στην Attica Bank. 

Με την ανασύσταση του διοικητικού συμβουλίου και την «επιστροφή» αρμοδιοτήτων στον διευθύνοντα σύμβουλο εδώ και δύο εβδομάδες και μετά και τις συστάσεις της ΤτΕ εκτιμάται ότι οι μέτοχοι θα επιδείξουν -θέλοντας και μη- πνεύμα συνεργασίας ώστε να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί εντός χρονοδιαγράμματος ώστε να εξυγιανθεί και να μπει σε αναπτυξιακή πορεία της Attica Bank. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ