Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα τρία αγκάθια που έδειξαν οι Θεσμοί στον Πτωχευτικό

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών κατά την ενημέρωσή τους από το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προετοιμασία του νέου πτωχευτικού νόμου, επισημαίνοντας πάντως μια σειρά από εκκρεμότητες που απειλούν να τινάξουν το χρονοδιάγραμμα στον αέρα.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στην imerisia.gr ότι οι δανειστές αφενός ενοχλήθηκαν από την παράταση τριών έως έξι μηνών που αποφάσισε η κυβέρνηση λόγω μη ετοιμότητας του πλαισίου εφαρμογής του νέου νόμου, αφετέρου αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση της πλατφόρμας εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου. Λιγότερο έτοιμες είναι οι τράπεζες που ξεκίνησαν την προετοιμασία των δικών τους συστημάτων -τα οποία θα «κουμπώσουν» με την πλατφόρμα- μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο ο χρόνος κρίνεται επαρκής έως τον Ιούνιο.

Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών επέστησαν, ωστόσο, την προσοχή των κλιμακίων του ΥΠΕΝ σε τρία «αγκάθια» για την έγκαιρη υλοποίηση του νέου πλαισίου:

  • Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις: Για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα απαιτούνται 52 ΚΥΑ -και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους αναβολής της εφαρμογής του. Το ΥΠΕΝ δεσμεύτηκε ότι θα εκδοθούν 4-5 ΚΥΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα όσες έχουν διέπουν τις διαδικασίες της εξυγίανσης -ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή του πλαισίου για νοικοκυριά και ΜμΕ την 1η Ιουνίου. Οι Θεσμοί, σύμφωνα με τις ίδιες πληγές, άσκησαν πιέσεις για έκδοση δέκα ακόμη ΚΥΑ στο ίδιο διάστημα και συγκεκριμένα όσες αφορούν στους διαχειριστές αφερεγγυότητας.
  • Αλγόριθμος ρύθμισης απαιτήσεων: Ο εν λόγω αλγόριθμος επιμερίζει τις εισροές από τον διακανονισμό ή τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη μεταξύ των πιστωτών, είτε πρόκειται για τράπεζες είτε για εταιρείες διαχείρισης οφειλών (servicers). Προϋπόθεση για να «κλειδώσει» ο αλγόριθμος που αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της πλατφόρμας του εξωδικαστικού είναι να συμφωνήσουν οι πιστωτές για τη φόρμουλα -κάτι που αποτελεί σημαντική πρόκληση για το επόμενο διάστημα.
  • Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Αυτή είναι η μεγαλύτερη εκκρεμότητα του νέου πτωχευτικού και, πιθανότατα, το πιο σύνθετο τμήμα του. Ο λόγος είναι ότι απαιτούνται μελέτες -οι οποίες έχουν ανατεθεί σε εξωτερικούς συμβούλους- καθώς και προετοιμασία και διενέργεια διαγωνισμού για την προσέλκυση επενδυτών. Τουλάχιστον 2-3 μήνες απαιτούνται για να ολοκληρωθούν οι εν λόγω διαδικασίες, προειδοποιούν οι ίδιες πηγές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ