Νέα
  • ΓΔ: 1419.96 +0.17%
  • Τζίρος: 13,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

ΕΚΤ: Διαφωνεί με τις «εκπτώσεις» στην εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ

Την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου και την ομοιόμορφη εφαρμογή του σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης προβλέπει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Υποχρεωτικά Κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων (Capital Requirements Directive, CRD VI).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλωσόρισε την αναθεώρηση, με τον αντιπρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της, Φρανκ Ελντερσον, να σημειώνει με ανάρτησή του στο blog του SSM, ότι θα αντιμετωπίσει τους νέους κινδύνους που αναδύονται για τις τράπεζες, ιδιαίτερα αυτούς που σχετίζονται με την κλιματική κρίση, και να κλείσει τις «τρύπες» που υπάρχουν στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Η ΕΚΤ καλωσορίζει ιδιαίτερα αυτές τις προτάσεις. Με το σημερινό σύστημα, ορισμένοι εποπτικοί κανόνες και αρμοδιότητες αποφασίζονται μονομερώς από κάθε χώρα και δεν καλύπτονται από ευρωπαϊκή ρύθμιση. Η πρόταση CRD VI περιλαμβάνει τώρα προβλέψεις για τους κανόνες και τις αρμοδιότητες αυτές, ώστε τελικά να εναρμονισθούν στην ΕΕ και να εφαρμόζονται εξ ίσου σε όλες τις τράπεζες, ανεξάρτητα από τη χώρα της ΕΕ που έχουν την έδρα τους», έγραψε ο Ελντερσον.

Διαφωνία με την ατελή προσαρμογή στους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ

Ωστόσο, επανέφερε την αντίθεσή της ΕΚΤ με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα υποχρεωτικά κεφάλαια των τραπεζών (Capital Requirements Regulation, CRR III) που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο. Ο κανονισμός αυτός αποσκοπεί στη μεταφορά των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό πλαίσιο, αλλά με σημαντικές αποκλίσεις, τις οποίες η ΕΚΤ θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν.

«Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές – ή κενά – μεταξύ των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ και των προτάσεων της CRR III. Αυτός είναι ο λόγος που συμβουλεύουμε τους νομοθέτες να “προσέξουν τα κενά” που θα υπάρξουν αν οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ δεν εφαρμοστούν όπως σχεδιάσθηκαν αρχικά. Πιστεύουμε ότι οι αποκλίσεις από τους κανόνες της Βασιλείας θα αφήσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες εκτεθειμένες σε θύλακες κινδύνων που δεν θα αντιμετωπίζονται», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η Κομισιόν χαλάρωσε τους κανόνες της Βασιλείας για να μη χρειασθεί οι τράπεζες να αυξήσουν πολύ τα κεφάλαιά τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τους κανόνες που αφορούν στις υποχρεώσεις από τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων και δανείων σε μη πιστοληπτικά αξιολογημένες επιχειρήσεις.

«Κατά την άποψή μας, η πρόταση CRR III υποεκτιμά την επικινδυνότητα ορισμένων σημαντικών κατηγοριών assets, ιδιαίτερα των ανοιγμάτων στο real estate και σε μη αξιολογημένες επιχειρήσεις», τόνισε ο Ελντερσον, προσθέτοντας: «Οι ευρωπαϊκοί κανόνες πρέπει να παραμείνουν στο πλαίσιο του πλαισίου της Βασιλείας – καθώς υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με το αξιόχρεο όσων παίρνουν στεγαστικά δάνεια και τον κίνδυνο μη αξιολογημένων τραπεζών, οι τράπεζες πρέπει να έχουν περισσότερα κεφάλαια για να στηρίξουν τα δάνεια αυτά.

Συνεπώς, η ΕΚΤ συνιστά την κατάργηση των όποιων κενών μεταξύ των κανόνων της ΕΕ και των αρχικών κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ και ότι οι όποιες αποκλίσεις πρέπει να είναι αυστηρά προσωρινές».

Ο Ελντερσον σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αυξήσει τα κεφάλαια και τη ρευστότητά τους μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και έδειξαν ανθεκτικότητα σε όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης και στην πρόσφατη γεωπολιτική κρίση. Επομένως, πρόσθεσε, είναι αρκετά ισχυρές και δεν χρειάζονται αποκλίσεις από τους συμφωνημένους σε παγκόσμιο επίπεδο κανόνες.

Η εποπτεία των κλιματικών κινδύνων

Αναφερόμενος στην οδηγία για τις κεφαλαιακές υποχρεώσεις, η ΕΚΤ καλωσορίζει την πιο ξεκάθαρη ένταξη των κινδύνων για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) στους τραπεζικούς κανόνες «καθώς αυτό θα δώσει στις εποπτικές Αρχές πιο επαρκή εργαλεία για να απαιτούν από τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους αυτούς ταχύτερα και αποτελεσματικότερα».

Αυτό, σημειώνει, είναι ιδιαίτερα σημαντικό εν όψει των ευρημάτων έρευνας της ΕΚΤ, η οποία έδειξε ότι το 90% των τραπεζών θεωρούν ότι οι πρακτικές τους συμμορφώνονται εν μέρει ή καθόλου με τις εποπτικές προσδοκίες της κεντρικής τράπεζας για τη διαχείριση και την ανακοίνωση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων.

Ειδικότερα, η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει τη νομική υποχρέωση των τραπεζών να ετοιμάζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων που προκύπτουν από την απόκλιση με τους στόχους της ΕΕ.

Για παράδειγμα, μία τράπεζα που χρηματοδοτεί εταιρείες, οι οποίες παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων, θα είναι υποχρεωμένη να αναφέρει στο σχέδιό της πως μετρά και αντιμετωπίζει αυτό τον αυξημένο κίνδυνο.

Η ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών

Η ΕΚΤ έχει ήδη τον ρόλο του θεματοφύλακα όσον αφορά τον διορισμό έμπειρων στελεχών στις κορυφαίες τραπεζικές θέσεις, αλλά ο Ελντερσον σημείωσε ότι υπάρχουν περιορισμοί από τις διαφορές που υπάρχουν στους εθνικούς κανόνες.

Η ΕΚΤ συμφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν να εστιάσει στη στελέχωση των κορυφαίων θέσεων των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Με την οδηγία δίνεται επίσης στην κεντρική τράπεζα η αρμοδιότητα να επιβάλει πρόστιμα στις τράπεζες όλων των χωρών της τραπεζικής ένωσης.

Προβλέπεται, επιπλέον, ότι θα υπάρχουν ενιαία τραπεζική εποπτεία σε υποκαταστήματα τραπεζών στην ΕΕ, η έδρα των οποίων είναι εκτός της ΕΕ.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ