Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μορατόρια: Ομαλή προσγείωση σχεδιάζουν οι τράπεζες – Φρένο από τον SSM

Mορατόρια
Πηγή: Pixabay

Λύσεις ήπιας επιστροφής από τα προγράμματα αναστολής δόσεων σχεδιάζουν οι τράπεζες για ιδιώτες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής εξαιτίας της πανδημικής κρίσης που έχει βάλει προσωρινό λουκέτο σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Από την αρχή του 2021, οι οφειλέτες με συνολικές απαιτήσεις 30 δισ. ευρώ βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι, αφού η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών όρισε ως μέγιστο χρόνο παραμονής σε moratorium τους εννέα μήνες. Το κενό αυτό σπεύδουν να γεφυρώσουν οι τράπεζες, είτε με οριζόντιες είτε με tailor made λύσεις για όσους δανειολήπτες δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ενίσχυσης, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα» με επιδότηση της δόσης για την πρώτη κατοικία.

Στην ερώτηση κατά πόσο η Πολιτεία θα ενθαρρύνει την εφαρμογή κοινωνικού χαρακτήρα πολιτικών με στόχο τη στήριξη των πληττόμενων οφειλετών εν μέσω της πανδημίας, πηγή του ΥΠΟΙΚ απαντά στο imerisia.gr ότι «εναπόκεινται καθαρά στην πολιτική και τις εκτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων τα μέτρα που θα λάβουν».

Οι κινήσεις των συστημικών τραπεζών

Η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν ανακοινώσει καθολικές λύσεις στήριξης των ευάλωτων οφειλετών με μείωση της δόσης του δανείου στο 50% έως το τέλος του έτους. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στους ιδιώτες που είχαν ενταχθεί σε μορατόρια εξαιτίας της αναστολής της δραστηριότητάς τους ή της δραστικής μείωσης της κερδοφορίας τους λόγω του covid-19. Για τις επιχειρήσεις, ακολουθούν το «case by case» σενάριο, αφού αξιολογούν τις ιδιαιτερότητες κάθε εταιρικού πελάτη τους χωριστά προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένη εικόνα.

Πιο εξατομικευμένες λύσεις και για τους ιδιώτες προωθούν η Eurobank και η Alpha Bank προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις πραγματικές ανάγκες των πελατών τους. «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε εξαπολύσει καμπάνια επικοινωνίας με τους πελάτες μας προκειμένου να διερευνήσουμε την οικονομική κατάσταση και τις ανάγκες», αναφέρουν στο imerisia.gr πηγές της Eurobank που διευκρινίζουν ότι οι μεταβατικές λύσεις που εξετάζονται θα έχουν διάρκεια έως τον Σεπτέμβριο. Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, διαπιστώθηκε ότι ένα ποσοστό των πελατών επανήλθε οικειοθελώς στην αποπληρωμή του 100% της δόσης τον Ιανουάριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποιοι οφειλέτες δεν θέλουν να επιμηκύνουν τη διάρκεια του χρέους τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών, όμως, θα δυσκολευτεί πολύ να εξυπηρετήσει τα χρέη του προς τις τράπεζες και το 2021, δεδομένου ότι το φως στο τούνελ της πανδημίας δεν έχει ακόμη φανεί, ούτε είναι ορατός ο χρόνος επιστροφής στην πλήρη οικονομική δραστηριότητα. «Το χαρακτηριστικό αυτής της κρίσης είναι η μειωμένη ορατότητα που έχουμε ως προς το ποιος θα επανέλθει και ποιος όχι σε δραστηριότητα», ομολογεί υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Στον «αέρα» βρίσκεται και η φετινή τουριστική σεζόν, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερα τα δυσοίωνα σενάρια για τον τραπεζικό κλάδο. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης, η Eurobank εφάρμοσε πρόγραμμα αναστολής των δόσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής προβλέπει και η πολιτική της Εθνικής Τράπεζας για τον κλάδο.

Γιατί ο SSM «σφίγγει τα λουριά»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το 15%-20% των οφειλετών που μπήκαν σε μορατόρια θα «κοκκινίσει» μετά τη λήξη της πανδημίας, είτε γιατί απασχολείται σε επιχείρηση που δεν θα επαναλειτουργήσει είτε πρόκειται για εταιρικό πελάτη αυτής της κατηγορίας. Αυτός είναι ο λόγος που ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους στις τράπεζες ότι δεν πρέπει να παρέχουν αβίαστα «μαξιλάρι» σε όσους βγαίνουν από τα μορατόρια, αλλά να αξιολογούν τη φερεγγυότητα κάθε περίπτωσης χωριστά.

«Κάθε τράπεζα είναι ελεύθερη να πάρει όποια πρωτοβουλία κρίνει, αρκεί όμως να μπορεί να αποδείξει ότι το δάνειο δεν είναι unlikely to pay (UTP) ή, σε αυτή την περίπτωση, να λάβει τις αντίστοιχες προβλέψεις», διευκρινίζει στο imerisia.gr πηγή του Ευρωσυστήματος.

Αυτό, σύμφωνα με πηγές του τραπεζικού κλάδου, μεταφράζεται σε ενδελεχή τεκμηρίωση κάθε διευκόλυνσης που παρέχεται προκειμένου η τράπεζα να αποδείξει στον Επόπτη ότι δεν εφαρμόζει οριζόντια μέτρα και ότι το πρόβλημα του πελάτη είναι προσωρινό και ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως θα επιστρέψει σε ευρωστία. Προς το παρόν, πάντως, ο SSM δεν έχει καθορίσει την ακριβή μεθοδολογία που θα ακολουθείται από τους πιστωτές προκειμένου να χαρακτηρίζεται ένα δάνειο UTP, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ