Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρ. Μεγάλου-Τρ. Πειραιώς: 300 εκατ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια στο δυσμενές σενάριο

Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς / Πηγή: Eurokinissi

Με τη συμπεριφορά των δανειοληπτών, παρά τη δύσκολη συγκυρία, να είναι ενθαρρυντική και την εισροή νέων «κόκκινων» δανείων να διαμορφώνεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022 σε 115 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς στο βασικό σενάριο εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν νέα «κόκκινα» δάνεια και έχει πραγματοποιήσει μηδενικές προβλέψεις από τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στη συζήτηση με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, είπε ότι στο δυσμενές σενάριο -αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, μείωση διαθέσιμου εισοδήματος δανειοληπτών άνω του 20%- ο σχηματισμός νέων «κόκκινων» δανείων θα μπορούσε να είναι στα 300 εκατ. ευρώ, μοιρασμένα 50% - 50% σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.  

Είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμηθούν πλήρως οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, είπε ο Χρ. Μεγάλου, όμως, προς το παρόν δεν υπάρχουν  σοβαρές πιέσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Η τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου, ώστε στο τέλος του έτους ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφωθεί κάτω του 9%.

Στο τέλος Μαρτίου το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων ήταν 4,7 δισ. ευρώ (-200 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση).

Στο πλαίσιο αυτό, οι  τιτλοποιήσεις Sunrise 3 και Solar αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη της χρονιάς. Μια συνθετική τιτλοποίηση ναυτιλιακών χορηγήσεων (Ερμής 3) τελεί σε φάση ολοκλήρωσης και αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού κατά 400 εκατ. ευρώ.

Ως το τέλος του έτους αναμένεται να διενεργηθούν δύο ακόμη συνθετικές τιτλοποιήσεις (Ερμής 4 και 5). Συνολικά αναμένεται μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού κατά 700 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος Μαρτίου το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων ήταν 4,7 δισ. ευρώ (-200 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση).

Σε ό,τι αφορά τα  επιτόκια, διαμορφώνεται ένα σενάριο για τις αναμενόμενες αυξήσεις, βάσει του οποίου εκτιμάται πως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα είναι μηδενικό μέχρι το τέλος του χρόνου και θα αυξηθεί στη συνέχεια.

Το εν λόγω σενάριο, θα είχε αποτέλεσμα περί τα 190 εκατ. ευρώ αυξημένα έσοδα από τόκους για την τράπεζα μέχρι το 2024.

Το ενήμερο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας ανέρχεται σε 26,2 δισ. ευρώ, ενώ πολύ καλή ήταν η εκκίνηση της τράπεζας σε ό,τι αφορά τις εκταμιεύσεις δανείων που ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,5 δισ. ήταν επιχειρηματικά. Από αυτά το 35% αφορά τη βιομηχανία, το 5% την ενέργεια και το 5% τον τουρισμό και τα λοιπά άλλους κλάδους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ