Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πλειστηριασμοί: Τέλος Ιουνίου το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας των ευάλωτων

To «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGcomp) περιμένει, στο αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ενεργοποιηθεί το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, η πρώτη κατοικία των οποίων οδεύει προς τον πλειστηριασμό.

Παράλληλα, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους γίνονται τα τελευταία τεστ στην πλατφόρμα που θα υποστηρίξει το πρόγραμμα ώστε να «τρέξει» στο τέλος Ιουνίου και για έως 15 μήνες, μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Πόσοι είναι οι ωφελούμενοι

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων είναι μεταξύ 3.000-5.000 οφειλετών που πληρούν σωρευτικά τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια (άρθρο 3 του ν. 4472/2017 (Α’ 74).) και εφόσον έχει εκδοθεί μετά από αίτησή τους βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για τη συνεισφορά του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι καθ’  όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα πρέπει καταβάλλεται από τον οφειλέτη δόση προς τον πιστωτή (τράπεζα, servicer, σύνδικο) που καθορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης διά δώδεκα.

Στη δόση αυτή περιλαμβάνεται και η συνεισφορά του Δημοσίου, η οποία διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα τη σύνθεση. Η επιδότηση της δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% επί της μηνιαίας δόσης.

Για παράδειγμα, για αξία ακινήτου 100.000 ευρώ η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 292 ευρώ (100.000 Χ 3,5% = 3.500 / 12 = 291,66), εκ των οποίων το Δημόσιο θα επιδοτεί 70-210 ευρώ, ανάλογα τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το σύνολο της δόσης, συμπεριλαμβανομένης και της συνεισφοράς, απομειώνει σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό της απαίτησης του δικαιούχου πιστωτή που λαμβάνει τη δόση.

Το Δημόσιο συνεισφέρει για οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 4738/2020, στις δόσεις που είναι αναγκαίες για την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει εκκινήσει από τον επισπεύδοντα πιστωτή κατά της κυρίας κατοικίας του οφειλέτη, ή της διαδικασίας εκποίησης αυτής στο πλαίσιο της πτώχευσης.

Το μεγάλο στοίχημα

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα, το στοίχημα είναι «να μπει ο κόσμος στο σχήμα» και να αποτραπεί ο κίνδυνος του «ξεσπιτώματος».

Φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τα διαθέσιμα εργαλεία και τις δυνατότητες ρύθμισης-ανάσας, που πολλές φορές περιλαμβάνει «κούρεμα» χρέους, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης και υψηλού πληθωρισμού που «κατατρώει» το διαθέσιμο εισόδημα και αναμένεται να επηρεάσει τη δυνατότητα κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών (και επιχειρήσεων) να ανταποκριθούν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά εσωτερικές διαδικασίες και την επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ κ.λπ.), ώστε να μειωθούν οι χρόνοι διεκπεραίωσης των αιτήσεων αλλά και η γραφειοκρατία, με τελικό στόχο να «ανεβάσει» ταχύτητες ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ