Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτωχευτικός: Στην τελική ευθεία η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Φορέα Ακίνητων

Ακινητα
Πηγή: Intime

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που θα πρέπει να λειτουργήσει εντός 15 μηνών.

Με την ίδρυση του Φορέα, που θα αποκτά τα ακίνητα-α’ κατοικία των ευάλωτων που πτωχεύουν,  ώστε να συνεχίσουν στεγάζονται σε αυτά έναντι ενοικίου και μετά την πάροδο 12 ετών να έχουν τη δυνατότητα να τα επαναγοράσουν, θα έχει ενεργοποιηθεί πλήρως ο Πτωχευτικός Κώδικας.

Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνουν στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο Φορέας «είναι ο μισός και πλέον πτωχευτικός.»

Εκτιμάται ότι στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του ο Φορέας θα αποκτήσει περί τα 20.000 ακίνητα.

Ειδικότερα, τις αμέσως επόμενες ημέρες -οι πληροφορίες αναφέρουν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας- «βγαίνει στον αέρα η πρόσκληση που αποτελεί την πρώτη φάση της όλης διαδικασίας και στην οποία γίνεται προεπιλογή των υποψήφιων επενδυτών βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως Κριτήρια Προσωπικής Κατάστασης, τα Κριτήρια Καταλληλότητας Άσκησης Επαγγελματικής Δραστηριότητας, τα Κριτήρια Χρηματοοικονομικής και Οικονομικής Επάρκειας κ.ά.

Θα ακολουθήσει, στις αρχές του φθινοπώρου όπως εκτιμάται,  η δεύτερη φάση, αυτή του διαλόγου (με κάθε έναν από τους προεπιλεγέντες), μέσω του οποίου θα οριστικοποιηθεί το σύνολο των παραμέτρων λειτουργίας του Φορέα που θα τον καταστήσει πιο «ελκυστικό» για τους επενδυτές.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαλόγου, θα δημοσιευθεί η πρόσκληση Υποβολής Προσφορών -βάσει χρονοδιαγράμματος τον Φεβρουάριο του 2023- ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να υποβάλλουν Δεσμευτικές Προσφορές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες κατ’ αρχήν ενδιαφέρον φέρεται να έχουν εκδηλώσει διεθνείς εταιρείες διαχείρισης ακινήτων ή και σχήματα που θα αποτελούνται επενδυτικές τράπεζες, funds που δραστηριοποιούνται στη δευτερογενή αγορά ακινήτων και δανείων.

H επένδυση εκτιμάται πως θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία  θα πρέπει να έχει κεφάλαιο περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των κεφαλαίων που μέσω της σύμβασης παραχώρησης θα δεσμευτεί να δαπανήσει ο Φορέας σε αγορές πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών είναι έως και 2 δισ. ευρώ, ενώ το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί στην πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Η σύμβαση παραχώρησης θα προβλέπει μηχανισμό βάσει του οποίου ο Φορέας, πριν την εξάντληση των αρχικών δεσμεύσεών του, θα δικαιούται να αυξήσει τη διάρκεια ή και το ύψος των υποχρεώσεών του για αγορά πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών και να επεκτείνει την υπέρ αυτού περίοδο αποκλειστικότητας της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι για τους επόμενους 15 μήνες ή μέχρι να συσταθεί και να λειτουργήσει ο Φορέας, οι ευάλωτοι μπορούν να υπαχθούν -μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας- στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί στα τέλη του μήνα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ