Νέα
  • ΓΔ: 904.97 +0.10%
  • Τζίρος: 17,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Attica Bank: Δέσμευση για νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου - Πιθανή έκτακτη ΓΣ

Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος της Attica Bank και πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΜΕΔΕ)

Εν αναμονή των προκαταρκτικών εκθέσεων της DBRS για το κόστος των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1, Αstir 2, που θα καθορίσουν το τελικό ύψος κεφαλαιακών αναγκών, πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, που ενέκρινε την εκ νέου ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου και τη δέσμευση των μετόχων να προχωρήσουν σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Πάντως αν η DBRS επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών ξεπερνά κατά πολύ τα 365 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη συμφωνήσει το ΤΧΣ και το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Εllington, δεν μπορεί να αποκλειστεί να ενδεχόμενο σύγκλισης έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Στην σημερινή τακτική γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 97,76%, ο πρόεδρος της Attica Bank, Κωνσταντίνος Μακέδος, τόνισε ότι η τράπεζα  γυρίζει σελίδα, επικεντρώνοντας πλέον τις προσπάθειές της στις πολιτικές ανάπτυξής της.

Στο πλαίσιο της σημαντικής αυτής προσπάθειας, οι πρωταρχικοί στόχοι είναι η τράπεζα: 

  • Να υλοποιήσει πλήρως το στρατηγικό της πλάνο και να καταστεί η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα εξαλείψει ταυτοχρόνως τόσο το ζήτημα του DTC, όσο και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Να αξιοποιήσει την τεχνολογία, κάνοντας το ψηφιακό «άλμα» για την εξυπηρέτηση των πελατών της και τη διευκόλυνση της εσωτερικής της λειτουργίας.
  • Να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες μείωσης και εξορθολογισμού της βάσης κόστους. 

Ο διευθύνων σύμβουλος, Μιχάλης Ανδρεάδης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των 100 ημερών που καταρτίστηκε μετά την αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση και το οποίο έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Ειδικότερα, μέσα σε λιγότερο από 4 μήνες, μεταξύ, άλλων επιταχύνθηκε η διαδικασία τιτλοποιήσεων προκειμένου αυτές να εισέλθουν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής»

Ο Μ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι για το θέμα αυτό στην παρούσα φάση «αναμένουμε στις επόμενες εβδομάδες, τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις διεθνούς οίκου αξιολόγησης αναφορικά με το δυνητικό ύψος των ομολόγων υψηλής σειράς εξόφλησης των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2, προκειμένου αυτά να ενταχθούν στο Πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης “Ηρακλής 2”».  

Στο διάστημα αυτό, μειώθηκε περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας κατά περίπου 15 μονάδες βάσης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Επίσης, εξετάστηκε και αξιολογείται η πώληση μη κύριων (non-core) περιουσιακών στοιχείων, όπως οι υπηρεσίες αποδοχής καρτών και λοιπών ιδιο-κατεχόμενων ακινήτων, προκειμένου να ενισχυθούν τα ίδια κεφάλαια και να μειωθεί το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό.

Το σώμα των μετόχων αποφάσισε την αύξηση κεφαλαίου ύψους 22,8 εκατ. ευρώ, την οποία θα καλύψει εξ ολοκλήρου το Δημόσιο, με στόχο τον συμψηφισμό ισόποσης οριστικής και εκκαθαρισμένης αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. 

Επίσης, οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν το ΔΣ να αποφασίζει αύξηση κεφαλαίου και καθορισμό των όρων, του τρόπου, της διαδικασίας και της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, ιδίως ως προς τη δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων και κατανομής τυχόν αδιάθετων μετοχών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ