Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Μπλόκο στα έκτακτα κέρδη των τραπεζών από δάνεια αρνητικού επιτοκίου

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Προς το τέλος οδεύουν τα έκτακτα κέρδη (windfall profits) που έχουν οι τράπεζες από χαμηλότοκα δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (TLTRO) μετά την αναμενόμενη  αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.  

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η ΕΚΤ αναζητά τρόπους, ώστε οι τράπεζες που έχουν πάρει δάνεια με αρνητικό επιτόκιο να μη μπορούν να τοποθετούν τα χρήματα από αυτά για καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα και να επωφελούνται από τη διαφορά του επιτοκίου.

Η ΕΚΤ έχει χορηγήσει στις τράπεζες χαμηλότοκα δάνεια ύψους 2,2 τρισ. ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας για να αποτρέψει τον κίνδυνο μίας πιστωτικής κρίσης. Εκατοντάδες τράπεζες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, είχαν λάβει τέτοια δάνεια.

Οι τράπεζες θα κέρδιζαν έως 24 δισ. ευρώ

Το επιτόκιο για τις καταθέσεις στην ΕΚΤ είναι αρνητικό (-0,5%) από τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά δόθηκε η δυνατότητα στις τράπεζες να μην επιβαρύνονται με το επιτόκιο αυτό για ένα τμήμα της υπερβάλλουσας ρευστότητάς τους. Για το τμήμα αυτό, επομένως, οι τράπεζες μπορούσαν να κερδίσουν από τη διαφορά των επιτοκίων.

Καθώς η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει την αύξηση των επιτοκίων της στις 21 Ιουλίου αλλά και νέες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο και μετά, οι τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν επιπλέον κέρδη έως 24 δισ. ευρώ από καταθέσεις των χρημάτων αυτών έως το τέλος του 2024, όταν λήγει το σχετικό πρόγραμμα, όπως υπολογίζουν αναλυτές της Morgan Stanley.

Συζήτηση στην ΕΚΤ 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συζητήσει τους τρόπους για να μη μπορούν οι τράπεζες να κερδίζουν από το επιτόκιο καταθέσεων.

Η διασφάλιση τέτοιων κερδών από τις τράπεζες, όταν αυτές θα αυξάνουν τα επιτόκια των χορηγήσεων τους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ήταν «πολιτικά απαράδεκτη» για την ΕΚΤ, σύμφωνα με τους FT.

Μία επιλογή για την ΕΚΤ θα ήταν να αλλάξει τους όρους των δανείων TLTRO.

Μεγάλα κέρδη της Deutsche Bank

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή ευρωπαϊκής τράπεζας που μίλησε στους FT, «αυτή η δραστηριότητα (των TLTRO) ήταν πολύ επικερδής για εμάς. Ηταν δύσκολο για τις τράπεζες να μιλήσουν ανοικτά για αυτή – δεν θέλεις να πεις ότι ως τράπεζα επωφελείσαι από την πανδημία».

Η Deutsche Bank είχε λάβει δάνεια TLTRO ύψους 44,7 δις. ευρώ που αντιστοιχούσαν στο 9% των δανείων της.

Πέρυσι, τα έσοδα από τόκους της Deutsche αυξήθηκαν κατά 494 εκατ. ευρώ ή το 15% των προ φόρων κερδών της από την επιδοτούμενη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Με πληροφορίες από FT

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ