Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειδώνουν δύο τραπεζικά mega deals: Στην τελική ευθεία Project Skyline και «Αριάδνη»

Δύο μεγάλες συναλλαγές αναμένεται ότι θα «κλείσουν» τις επόμενες ημέρες. Η πρώτη αφορά την Alpha Bank και το Project Skyline που αφορά 573 ακίνητα της τράπεζας και η δεύτερη το χαρτοφυλάκιο δανείων της PQH, του ενιαίου ειδικού εκκαθαριστή, με την κωδική ονομασία Ariandni.

Σε ότι αφορά το Project Skyline, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει ποιος θα είναι ο προτιμητέος επενδυτής-εταίρος της με τον οποίο θα προχωρήσει στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση του χαρτοφυλακίου του 573 ιδιοχρησιμοποιούμενων και ανακτηθέντων ακινήτων αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. 

Το Project Skyline διεκδικούν οι κοινοπραξίας DimandPremia, Brook Lane- Bain και Invel – Prodea και σύμφωνα με πληροφορίες πέραν του ύψους του τιμήματος, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που θα εξετάσει η Alpha Bank ώστε να καταλήξει στον προτιμητέο επενδυτή με τον οποίο θα συστήσει κοινοπραξία διεκδικώντας ισχυρή θέση στην αγορά real estate. Με δεδομένο ότι 50 από τα 573 ακίνητα είναι υψηλής προβολής (prime assets) - και στόχος της τράπεζας είναι η  δημιουργία διαφοροποιημένων πηγών εσόδων.

Αλλαγή για την Alpha Αστικά Ακίνητα

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του project Skyline, όπως έχει ανακοινωθεί, η Alpha Αστικά Ακίνητα μετασχηματίζεται σε εταιρεία με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Η Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΣΤΑΚ) θα αποσχίσει και θα πωλήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της σε μη εισηγμένη εταιρεία του ομίλου Αlpha Bank, η οποία θα αποτελέσει και το ειδικό όχημα (SPV) της συναλλαγής για το Skyline.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα θα ενσωματώσει τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων της Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων (AREM-I). Μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού αναμένεται να συνάψει σύμβαση για τη μακροχρόνια διαχείριση ακινήτων, τόσο με το ειδικό όχημα της συναλλαγής Skyline όσο και με τις εταιρείες του ομίλου Alpha.

Ο στρατηγικός επενδυτής της Συναλλαγής Skyline αναμένεται να αποκτήσει πλειοψηφική συμμετοχή στην Κοινοπραξία, ενώ η Alpha Bank θα διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή. 

Μικρή παράταση για την Αριάδνη

Tρεις μέρες επιπλέον προθεσμία έδωσε η PQH στους υποψήφιους επενδυτές για να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές, που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λογιστικής αξίας 5,2 δις ευρώ των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών. 

Ετσι, μέχρι την  Παρασκευή 15 Ιουλίου, οι δυο διεκδικητές, η Εllington και η μεγάλη κοινοπραξία των Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue, Cepal θα καταθέσουν τις προσφορές τους  για να αποκτήσουν το τελευταίο «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο που βγαίνει προς πώληση και χαρακτηρίζεται game changer. 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αυτή είναι η τελευταία παράταση – έχουν προηγηθεί άλλες τρεις – που είναι διατεθειμένη να δώσει η PQH. Από την άλλη πλευρά όπως υπογραμμίζουν τα ίδια στελέχη η Ariadni μπορεί να είναι «πολύφερνη νύφη» ωστόσο είναι ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο και οι επενδυτές έπρεπε να το εξετάσουν και να το αναλύσουν λεπτομερώς. Και επιπρόσθετα, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας και οι επιπτώσεις στην οικονομία άλλαξαν τα δεδομένα και για τους επενδυτές που έχουν γίνει πιο συντηρητικοί καθώς πυκνώνουν τα «γκρίζα σύννεφα»

Το συνολικό υπόλοιπο του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 14 δις ευρώ και αντιστοιχεί σε 97.000 δάνεια και 53.000 οφειλέτες. Αποτελείται κατά 60% από επιχειρηματικά και κατά 40% στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια εξυπηρετούμενα και μη, με εμπράγματες εξασφαλίσεις όλων των κατηγοριών και με γεωγραφική διασπορά. 

Διευκρινίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται αγροτικά δάνεια, δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου καθώς και δάνεια για τα οποία είναι σε εξέλιξη νομικές  διαδικασίες (ποινικές διώξεις). Ετσι στην PQH θα παραμείνει για διαχείριση χαρτοφυλάκιο ύψους περί των 3 δις ευρώ. 
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ