Νέα
  • ΓΔ: 1193.32 -0.90%
  • Τζίρος: 75,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα 5 κρίσιμα roadshows των τραπεζών - Στο τραπέζι τα κόκκινα δάνεια

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα roadshows και τα συνέδρια για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες από τη μια πλευρά έχουν τον «αέρα» των καλών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου και την αλλαγή σελίδας καθώς έχουν ήδη πετύχει μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων -ο μέσος δείκτης ΝPE διαμορφώνεται στο 6,8%-, από την άλλη πλευρά όμως κινούνται σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- που αυξάνει τους κινδύνους για νέα προβληματικά δάνεια.

Ωστόσο οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για μια σειρά από λόγους είναι καθησυχαστικές, χωρίς ωστόσο να εφησυχάζουν και οι μέχρι τώρα ενδείξεις για τη συμπεριφορά του δανειακού χαρτοφυλακίου τους δικαιολογούν την αισιοδοξία τους ότι δεν θα υπάρξει κύμα κόκκινων δανείων και τα όποια προβλήματα θα είναι απολύτως διαχειρίσιμα. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα βιώσει η Γηραιά Ηπειρος ανεξέλεγκτες καταστάσεις λόγω ενεργειακής κρίσης.

Πού θα εστιάσουν οι διοικήσεις των τραπεζών

Στο Λονδίνο, αρχής γενομένης στις 7 Σεπτεμβρίου με το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs, στις 20 Σεπτεμβρίου και πάλι στη βρετανική πρωτεύουσα για το συνέδριο της BofA Merrill Lynch και στις 5 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, όπου οι ελληνικές τράπεζες είναι προσκεκλημένες της Wood, οι διοικήσεις θα καθησυχάσουν τους φόβους  των επενδυτών για ενδεχόμενο «πισωγύρισμα» στο θέμα των κόκκινων δανείων εστιάζοντας:

  • Στην πολύ σημαντική πιστωτική επέκταση -το δεύτερο τρίμηνο του 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες χορήγησαν περί τα 4 δισ. ευρώ.
  • Στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι οποίες λειτουργούν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας για τους δανειολήπτες.
  • Στην οδυνηρή εμπειρία που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς και πλέον κρίσης τόσο οι τράπεζες όσο και οι ίδιοι οι δανειολήπτες. Τα δάνεια της τελευταίας δεκαετίας χορηγήθηκαν με πολύ αυστηρότερα κριτήρια και οι δανειολήπτες ήταν πιο συντηρητικοί.
  • Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι ίδιες οι τράπεζες είναι να επιστρέψουν στο «παρελθόν» και να μπουν σε έναν νέο κυκεώνα κόκκινων δανείων που θα τις απομακρύνει εκ νέου από τραπεζική κανονικότητα.

Ξεκάθαρη εικόνα τον Νοέμβριο

Πάντως, στα τέλη Νοεμβρίου, όταν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα βρεθούν στο Λονδίνο αρχικά για το συνέδριο της ΒofA (22/11) και στη συνέχεια για το roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη καθώς θα υπάρχουν τα δεδομένα του γ’ τριμήνου της χρονιά και θα έχει γίνει «ταμείο» για τον ελληνικό τουρισμό.

Και μέχρι τότε όλοι, συμπεριλαμβανόμενων και των ελληνικών τραπεζών, ευελπιστούν να έχει εκτονωθεί η ενεργειακή κρίση που αποτελεί τον πλέον κρίσιμο παράγοντα  αβεβαιότητας και κινδύνου για την Ευρώπη. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ