Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νέα αύξηση καταθέσεων: Οι Ελληνες πληρώνουν τους φόρους χωρίς να τρώνε από τα έτοιμα

Για έναν ακόμη μήνα το ύψος των καταθέσεων σημείωσε αύξηση και πλέον διαμορφώνεται στα υψηλά των τελευταίων 11 ετών. Και αυτό συμβαίνει ενόσω τα δημόσια έσοδα κινούνται με ρυθμούς αρκετά υψηλότερους από τον στόχο που έχει τεθεί μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα η μεγαλύτερη αύξηση προέρχεται από τα νοικοκυριά, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις, που τον Ιούλιο οι καταθέσεις τους σημείωσαν πτώση. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική από το γεγονός ότι ο Ιούλιος ήταν ένας μήνας όπου και υπήρξαν σημαντικές πληρωμές υποχρεώσεων από τους πολίτες προς το κράτος (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέα προκαταβολή κ.λπ.), κάτι που δείχνει περίτρανα ότι η οικονομία ως σύνολο αντεπεξέρχεται χωρίς να αναγκάζονται τα περισσότερα νοικοκυριά να… φάνε από τα έτοιμα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μάλιστα, πρόσφατα με δηλώσεις τους είχαν υποστηρίξει ότι η ακρίβεια θα αναγκάσει τους πολίτες να αρχίσουν να καταναλώνουν μέρος των αποταμιεύσεων έτσι ώστε να βγάλουν.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Αύξηση καταθέσεων 11,3 δισ. σε ένα χρόνο 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 12μηνο, που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει το ράλι της ακρίβειας, η αύξηση των καταθέσεων είναι σημαντική. Συγκεκριμένα έχουν μπει στο σύστημα 11,3 δισ. ευρώ επιπλέον για τον ιδιωτικό τομέα και από 171,6 δισ. πέρυσι τον Ιούλιο, έφτασαν στο τέλος του περασμένου μήνα στα 182,9 δισ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν θετική κατά 892 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022, έναντι θετικής καθαρής ροής 2,266 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022.

Αύξηση κατά 408 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούλιο του 2022, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 456 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 1,3% από -10,6% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Αύξηση κατά 483 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούλιο του 2022, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 2,722 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 6,1% από 6,9% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Μείωση κατά 304 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Ιούλιο του 2022, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 2.000 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 12,4% από 16,2% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των Μη Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 442 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 2,442 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 137 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 443 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Αύξηση κατά 788 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούλιο του 2022 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 722 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 4,1%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ