Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέφυρα 2: Στα τέλη Μαρτίου παίρνουν σειρά οι μικρομεσαίες

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Πηγή: Eurokinissi

Στα τέλη Μαρτίου εκτιμάται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη «Γέφυρα ΙΙ», το πρόγραμμα ενίσχυσης του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει επιδότηση δόσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η πρώτη δόση, ωστόσο, θα καταβληθεί έναν μήνα αργότερα από την ένταξη στο πρόγραμμα, δηλαδή στα τέλη Απριλίου. Αυτό αναφέρουν στην imerisia.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών που εξηγούν ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να συμφωνηθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας από κυβέρνηση και δανειστές. Η περίμετρος θα είναι «αρκετά ανοιχτή», διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εξηγούν ωστόσο ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου να εξεταστούν τα διαφορετικά σενάρια που προκύπτουν από διαφορετικά κριτήρια επιλεξιμότητας.

Στις συνομιλίες των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Θεσμοί συμφώνησαν επί της αρχής στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για ενίσχυση των ΜμΕ που έχουν υποστεί πλήγμα από την κρίση του τελευταίου 12μήνου. Ζητούν, ωστόσο, να οριστούν αυστηρά κριτήρια που θα ορίσουν την περίμετρο της ενίσχυσης, όπως εισόδημα, περιουσιακή βάση, μέγεθος επιχείρησης κ.λπ., ενώ είναι βέβαιο ότι θα τεθεί όριο επί της μείωσης τζίρου σε σύγκριση με το 2019.

Σε κάθε περίπτωση, τα κλιμάκια των Θεσμών ζητούν από το ΥΠΟΙΚ και τις τράπεζες να περάσουν από το «μικροσκόπιο» τις αιτούμενες επιχειρήσεις, ώστε κανείς στρατηγικός κακοπληρωτής να μην τύχει της ευνοϊκής ρύθμισης.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι υπό συζήτηση κατά πόσο θα συμπεριληφθούν επιχειρήσεις με καταγγελμένα δάνεια (denounced loans), εξηγώντας ότι δεν θα προστατευτούν επιχειρήσεις που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», ωστόσο στην πλειονότητά τους οι ΜμΕ διατηρούν ενήμερα δάνεια και ενδεχομένως και κάποια σε καθυστέρηση.

Εξ άλλου, από την αρχή της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, οι τράπεζες επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά προχωρώντας σε αναστολή των δόσεων ιδίως για τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο όπως ο τουρισμός.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ