Νέα
  • ΓΔ: 910.98 +0.43%
  • Τζίρος: 15,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζα Πειραιώς: Οι συνθήκες αβεβαιότητας επηρεάζουν τον δείκτη οικονομικού κλίματος

Τράπεζα Πειραιώς
Πηγή: Intime

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της «Summer 2022 Economic Forecasts», αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022 στο 4,0% (προηγ. εκτιμ. 3,5%), σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που προβλέπει αύξηση κατά 2,6%, αναφέρει χαρακτηριστικά το σημερινό Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Τράπεζας Πειραιώς και συνχίζει: 

Για το 2023, η Ε.Ε. εκτιμά για την ελληνική οικονομία βραδύτερο ρυθμό στο 2,4% (προηγ. εκτιμ. 3,1%), έναντι αύξησης 1,4% στην ευρωζώνη. Παράλληλα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 8,9% το 2022 και στο 3,5% το 2023.

Η ανάπτυξη το 2022 σύμφωνα με την Ε.Ε. προβλέπεται να υποστηριχθεί από την ώθηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και τις θετικές προοπτικές για τον τουρισμό ο οποίος εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023. Οι θετικές εξελίξεις στον τουρισμό επιβεβαιώνονται από την πορεία των ταξιδιωτικών εισπράξεων, καθώς την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος αυξήθηκαν στα €2,5 δισεκ. αντιπροσωπεύοντας το 87.8% των αντίστοιχων του 2019.

Διεθνείς Εξελίξεις

Η ΕΚΤ προχώρησε στην πρόσφατη συνεδρίαση σε αύξηση κατά 75 μ.β. των βασικών επιτοκίων για την αντιμετώπιση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να ενισχύεται και βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο. Οι περισσότεροι πρόδρομοι επιχειρηματικοί δείκτες σηματοδοτούν συρρίκνωση της δραστηριότητας εξαιτίας κυρίως των έντονων προβλημάτων στην παροχή της ενέργειας και των υψηλών τιμών της.   

Η Fed προτίθεται να προχωρήσει πάλι σε σημαντική αύξηση του βασικού επιτοκίου στην επερχόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός άρχισε να αποκλιμακώνεται αλλά με βραδύ ρυθμό. Παράλληλα, η αγορά εργασίας συνεχίζει να καταδεικνύει ισχυρά στοιχεία.

Στην Κίνα, τα στοιχεία αντανακλούν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας του covid.           

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ