Νέα

Επιτόκια: Περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ που ζητούν αύξηση 75 μ.β. τον Οκτώβριο

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Μεγάλωσε σήμερα ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που υποστηρίζουν μία ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να φθάσει σε νέο επίπεδο - ρεκόρ, αλλά διίστανται οι απόψεις τους για το αν ήρθε ο χρόνος να εξετάσουν την άντληση ρευστότητας από την οικονομία.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 125 μονάδες βάσης (1,25 ποσοστιαίες μονάδες)  στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της και προανήγγειλε περαιτέρω αυξήσεις καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται προς το 10%.

Το επιχείρημα για μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. τον Οκτώβριο  ενισχύθηκε από τα σημερινά στοιχεία για τις αυξήσεις των τιμών σε περιοχές της Γερμανίας που έδειξαν επιτάχυνση, υποδηλώνοντας ότι είναι ορατός ένας διψήφιος πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

«Η προτίμησή μου θα ήταν 75 (μονάδες βάσης)», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, Γκεντιμίνας Σίμκους, στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο συνεδρίου στο Βίλνιους. «Καταλαβαίνω ότι πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι δύο επιλογές, αλλά η αύξηση κατά 50 μ.β. είναι η ελάχιστη», πρόσθεσε.

Ο Λιθουανός διοικητής δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες «το συντομότερο δυνατό» για τη μείωση του ισολογισμού της, άποψη που υποστήριξε και ο Εσθονός ομόλογός του, Μάντις Μίλερ, στην ίδια εκδήλωση.

Η μείωση θα γινόταν με τη μη επανεπένδυση των ποσών κάποιων ομολόγων, από το συνολικό απόθεμα αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ, που αγόρασε η ΕΚΤ την τελευταία δεκαετία, όταν αυτά θα λήγουν.

Σεντένο και ντε Κός κατά της μείωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ

Ωστόσο, ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Σεντένο και ο Ισπανός ομόλογός του, Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος, απέρριψαν την πρόταση αυτή, φοβούμενοι ότι θα αποσταθεροποιούσε την αγορά ομολόγων.

«Η ποσοτική σύσφιξη θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά», δήλωσε ο ντε Κος σε ομιλία του στο Μπιλμπάο. «Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία εξομάλυνσης της πολιτικής σε μια εποχή κατά την οποία όλες οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτήν».

Στο 2,5% το τελικό επιτόκιο λέει ο ντε Κος

Ο ντε Κος είπε ότι τα μοντέλα δείχνουν ότι το τελικό ύψος που θα φθάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι χαμηλότερο από ό, τι αναμένουν τώρα οι αγορές.«Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, η διάμεση τιμή του τελικού επιτοκίου σε όλα τα μοντέλα είναι στο 2,25%- 2,50%», πρόσθεσε.

Οι αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν το 2% μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια θα αυξηθούν σε περίπου 3% την επόμενη άνοιξη.

Ο ντε Κος είπε επίσης ότι εάν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της νωρίτερα από ό, τι αναμένουν τώρα οι αγορές, αυτό θα οδηγούσε σε χαμηλότερο επιτόκιο.

Αύξηση των επιτοκίων ενώ εντείνεται η ύφεση

Η συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων εντείνεται παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωζώνη μπορεί να εισέλθει σε ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο.

Αν και η επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης απέχει σχεδόν ένα μήνα, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Σλοβάκος Πέτερ Κάζιμιρ και ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν, τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μ.β.

Ο Φινλανδός, Ολι Ρεν, ανέφερε τις 75 μ.β. ως μία από τις αποδεκτές επιλογές και ο Εσθονός ομόλογός του είπε ότι χρειάζεται ένα σημαντικό βήμα στο ίδιο επίπεδο με τις προηγούμενες κινήσεις.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ