Νέα

Τράπεζες: Για δύσκολους μήνες προειδοποιεί ο Ενρία - Καθησυχαστικός ο CEO της Eurobank

Oι προειδοποιήσεις και η αυστηρή κριτική προς τις τράπεζες του ευρωσυστήματος από τον επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, χθες από τη Βιέννη, κατέστησαν απολύτως σαφές ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οπως είπε, μπορεί τελικά να ήταν μικρότερος από τον αναμενόμενο ο αντίκτυπος της πανδημίας στους ισολογισμούς των τραπεζών χάρη στη γενναιόδωρη βοήθεια από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, «αλλά αυτή τη φορά είναι απίθανο να προστρέξουν για τη σωτηρία τους καθώς ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός».

«Γκάζια» Enria στις τράπεζες

Ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, μιλώντας σε συνέδριο στη Βιέννη, επέκρινε σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους τις ευρωπαϊκές τράπεζες για την απροθυμία που επιδεικνύουν να εμπλακούν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις για τους οικονομικούς κινδύνους, καθώς απολαμβάνουν τα οφέλη για την τόνωση των εσόδων από τα υψηλότερα επιτόκια.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι συνεπώς πολύ διαφορετική από αυτή στη διάρκεια της πανδημίας και οι προσδοκίες σχετικά με κυβερνητικά μέτρα δεν πρέπει να αντανακλώνται στις στρατηγικές για τη διαχείριση των (τραπεζικών) ισολογισμών», είπε ο Εnria, προειδοποιώντας «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξελίσσεται σε μόνιμο και μεγάλης κλίμακας μακροοικονομικό σοκ», το οποίο απαιτεί από τους επόπτες εξαιρετική προσοχή.

Φ. Καραβίας: Δεν θα υπάρξει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων

Στην Αθήνα, από το βήμα του συνεδρίου «Κύκλος Ιδεών», ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, καθώς τα στοιχεία για τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 συνηγορούν υπέρ μιας θετικής εξέλιξης στο ζήτημα της εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όπως είπε ο CEO της Εurobank, ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι σε μεγάλη πίεση.

«Υπάρχει πίεση στο καλάθι της νοικοκυράς, στις τιμές της ενέργειας, ενώ πλέον λόγω της αύξησης των επιτοκίων κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να καταβάλει και μια μεγαλύτερη δόση για το δάνειό του. Αρα, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν οι επισφάλειες και οι τράπεζες πρέπει να παρακολουθούμε τα χαρτοφυλάκια πάρα πολύ στενά», είπε ο κ. Καραβίας.

Τα δάνεια «σταδίου 2»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM, Α. Ενρία, στο ευρωσύστημα, τα δάνεια «σταδίου 2» (σ.σ.: αυτά δηλαδή που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη) σε λογιστικούς όρους, συνέχισαν να αυξάνονται το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχεδόν 10%, πάνω από το ανώτατο όριο που επιτεύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει τη συσσώρευση αυξημένου πιστωτικού κινδύνου.

Καθώς οι όγκοι των ΜΕΔ έχουν μειωθεί κυρίως λόγω πωλήσεων, τιτλοποιήσεων και διαγραφών και όχι θεραπειών και αποπληρωμών δανείων, οι υψηλότερες εισροές δανείων στο στάδιο 2 ενδέχεται να σηματοδοτήσουν αύξηση του όγκου των ΜΕΔ στο εγγύς μέλλον, όταν επιβραδυνθούν οι έκτακτες πράξεις μεταφοράς ΜΕΔ. Η εξέλιξη των δανείων του σταδίου 2 πρέπει να παρακολουθείται, ιδίως σε σχέση με τις τράπεζες και τα επιχειρηματικά μοντέλα τραπεζών που εκτίθενται σε τομείς που είναι ευάλωτοι στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας.

Τα τέσσερα «γεγονότα»

Επιστρέφοντας εντός συνόρων, ο Φωκίων Καραβίας αναφέρθηκε σε τέσσερα «γεγονότα» που αξιολογούνται ως πιστωτικά θετικά και ειδικότερα:

  • Η ανάπτυξη της χώρας, η οποία ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για φέτος, ενώ και το 2023 η διοίκηση της τράπεζας αναμένει θετικό πρόσημο (στο +2% με +2,5%).
  • Η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται.
  • Οι καταθέσεις, σε ονομαστικές τιμές, σε σχέση με τις αρχές του 2022 και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά έχουν αυξηθεί.
  • Το λεγόμενο wealth effect, δηλαδή οι τιμές των ακινήτων που οπωσδήποτε επιδρούν ψυχολογικά στη διάθεση των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά τα δύο τελευταία χρόνια και δεν διαβλέπεται υποχώρηση.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή το φαινόμενο, αλλά ακόμη και να έχουμε αύξηση των επισφαλειών το 2023 θα είναι σε ποσά διαχειρίσιμα. Σίγουρα δεν θα πάμε σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων», πρόσθεσε.

Οι προβλέψεις και ο μύθος του Αισώπου

«Τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας θα πρέπει να οδηγήσουν τόσο τις εποπτικές αρχές όσο και τις τράπεζες να είναι ταπεινές όσον αφορά την προγνωστική ικανότητα των μοντέλων τους σε έναν κόσμο που υπόκειται σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», υπογράμμισε ο Ενρία, κάνοντας κριτική αλλά και αυτοκριτική.

Οπως είπε, οι εποπτικές προβλέψεις για το 2022 υποτίμησαν την αυξημένη ρευστότητα και την αποτελεσματικότητα της δευτερογενούς αγοράς για τη Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, γεγονός που επέτρεψε στις τράπεζες να συνεχίσουν να καθαρίζουν τους ισολογισμούς τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Ομοίως, οι τράπεζες θα πρέπει τώρα να φροντίσουν να μην προβάλλουν τυφλά στο μέλλον τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων που βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια όταν εκτιμούν τις κεφαλαιακές τους τροχιές ενόψει μιας ταχέως επιδεινούμενης οικονομικής προοπτικής. Ενας σοφός και ισορροπημένος συνδυασμός όλων των πηγών αποδεικτικών στοιχείων και της κρίσης των ειδικών δικαιολογείται για τη συνετή διασφάλιση της ασφάλειας και της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα».

Σύμφωνα με τον Ενρία, εξαπλώνεται μια ολοένα και πιο αισιόδοξη στάση, η οποία προκαλεί απροθυμία εκ μέρους των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις για τους καθοδικούς κινδύνους που διέπουν τις μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές προοπτικές.

Κατά τη γνώμη του επικεφαλής του SSM, η στάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκτιμήσεις του επόπτη κατά την έναρξη της πανδημίας για πιθανή αύξηση των ΜΕΔ  αποδείχθηκαν εκ των υστέρων υπερβολικά απαισιόδοξες.  

«Ως εκ τούτου, μπορεί να έχουμε την ίδια μοίρα με το αγόρι που φώναξε "λύκος" στους Μύθους του Αισώπου και μπορεί να εξαπλώνεται μια τάση στις τράπεζες να απορρίπτουν τις εκκλήσεις των προϊσταμένων τους για σύνεση ως αδικαιολόγητο συντηρητισμό. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξελίσσεται σε ένα επίμονο και πλήρως μακροοικονομικό σοκ», τόνισε ο Ενρία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ