Νέα
  • ΓΔ: 1437.88 +1.35%
  • Τζίρος: 159,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Αλυσιδωτές επιπτώσεις από το δικαστικό μπλόκο - Οι κίνδυνοι για το χρέος

Πηγή: Pixabay

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών μέχρι την τελική κρίση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου -αν τελικά η κυβέρνηση δεν αναλάβει πρωτοβουλία- για το αν μπορούν οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις-παρενέργειες σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Η κυβέρνηση, όπως έχει ήδη γράψει η «Η», δεν προτίθεται να λάβει πρωτοβουλία με τον ένα ή άλλο τρόπο ώστε να θέσει άμεσα τέλος στη σύγχυση που έχουν δημιουργήσει οι αντίθετες αποφάσεις του Αρείου Πάγου σχετικά με το αν νομιμοποιούνται οι servicers να κάνουν πλειστηριασμούς. Η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού, θέμα που μάλλον περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Στον «πάγο» οι πλειστηριασμοί

Ωστόσο για το ξεκαθάρισμα του τοπίου από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα χρειαστούν κάποιοι μήνες, γεγονός που βάζει στον «πάγο» τους πλειστηριασμούς και ενώ διανύουμε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Ετσι ένα φλέγον ζήτημα, αυτό των πλειστηριασμών, βγαίνει -προσωρινά- από την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ oι δανειολήπτες που κινδυνεύουν άμεσα από το ηλεκτρονικό «σφυρί» -και δεν είναι μόνο ευάλωτοι- κερδίζουν λίγο χρόνο.

Σημειώνεται ότι δύο τουλάχιστον αποφάσεις -οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι περισσότερες- δίνουν τη σχετική νομιμοποίηση στους servicers, ενώ μία, η επίμαχη, 822/2022 τους βάζει μπλόκο «πατώντας» στον νομικό κενό που δημιουργήθηκε από δύο νόμους, αυτόν του 2003 και του 2015. Η τελευταία μάλιστα απόφαση, 1343/2022, δικαιώνει τον servicer και απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει ανώνυμη εταιρεία.

Τι λένε στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου

Ανώτατα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου πάντως έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση αναφορικά με τις σοβαρές επιπτώσεις που θα προκαλέσει μια διατήρηση της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οπως έχει γράψει η «Η», η μη επίτευξη των στόχων των business plans των τιτλοποιήσεων καθώς δεν θα έχουν στην διάθεση τους οι servicers το εργαλείο των πλειστηριασμών, μπορεί να οδηγήσει σε καταπτώσεις των κρατικών εγγυήσεων που έχουν δοθεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος.

Και αυτό ενώ είναι ανοιχτή η συζήτηση με τη Eurostat που εμμένει για την εγγραφή των εγγυήσεων στο χρέος χωρίς να έχουν καταπέσει. Και επιπρόσθετα, οι τράπεζες θα πρέπει να σχηματίσουν επιπλέον προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο των ομολόγων που διακρατούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων.

Επιπτώσεις και στις πωλήσεις απαιτήσεων

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών θα έχει επιπτώσεις και στις πωλήσεις απαιτήσεων στη δευτερογενή αγορά -κάνοντας ακόμα πιο δύσκολες τις ανακτήσεις για τους servicers- καθώς το ασαφές θεσμικό πλαίσιο κρατάει «μακριά» τους επενδυτές.

Και αυτή η... ασάφεια ενδεχομένως να έχει επίπτωση και στη διαγωνιστική διαδικασία για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, του τελευταίου και πιο καθοριστικού κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα.

Με δεδομένο εξάλλου ότι όλοι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υπογραμμίζουν ότι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος που επετεύχθη κυρίως λόγω του «Ηρακλή» υπήρξε θετική, καθοριστικός παράγοντας για την ελληνική οικονομία είναι οι αρρυθμίες που προκαλούνται μπορεί να θέσουν ζήτημα αξιοπιστίας της χώρας. Κι αυτό σε μια περίοδο που τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται υπό πίεση και η χώρα βρίσκεται στο «κυνήγι» της επενδυτικής βαθμίδας.

Να βρεθεί λύση ζήτησαν οι θεσμοί

Υπενθυμίζεται ότι οι  θεσμοί κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους επίσκεψης στην Αθήνα συζήτησαν και το ζήτημα που έχει ανακύψει με την απόφαση του Αρείου Πάγου και ζήτησαν να βρεθεί λύση ώστε να μην «παγώσουν» οι πλειστηριασμοί, όπως είχε συμβεί για πολλούς μήνες λόγω πανδημίας και με δεδομένο ότι την επόμενη άνοιξη θα γίνουν εκλογές.

Μια ενδεχόμενη «κίτρινη κάρτα» άλλωστε θα μπορούσε να περιπλέξει και την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ και την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι (2%) στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Πηγές της αγοράς έθεταν και ένα ερώτημα -μάλλον ρητορικό:  Αν οι servicers δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν πλειστηριασμούς, έχουν δικαίωμα να κάνουν ρυθμίσεις που προβλέπουν «κούρεμα» οφειλής; 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ