Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά παρά τις πολλαπλές προκλήσεις

Σε Γερμανία και Βρετανία είναι στραμμένη η προσοχή της Ελλάδας καθώς η πορεία των δύο μεγάλων οικονομιών – και μεγαλύτερων αγορών για τον ελληνικό τουρισμό – θα έχει αποτύπωμα και στην ελληνική οικονομία.

Αν η ύφεση διαμορφωθεί τελικά σε διαχειρίσιμα επίπεδα – η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση που μπορεί να διαρκέσει 2 χρόνια -  τότε ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία θα είναι πολύ περιορισμένος κυρίως γιατί «είναι ευτυχής η συγκυρία του Ταμείου Ανάκαμψης» αναφέρει στην «Η» ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.

Τονίζει ότι το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και προβλέπει ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι επίσης πολύ καλή.

Μηνύματα αισιοδοξίας 

Γενικότερα, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών  - Αlpha BankΕθνική ΤράπεζαΕurobankΤράπεζα Πειραιώς - συνεχίζουν να εκπέμπουν μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη χρονιά παρά τις προκλήσεις (ενεργειακή κρίση, υψηλός πληθωρισμός)  και χωρίς να υποτιμούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ελληνική οικονομία και κυρίως για την ευρωπαϊκή.

Και το μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας εκπέμπεται προσεκτικά και με σύνεση. Η αύξηση των καταθέσεων, η άνοδος των εξαγωγών και η συνεχής προσπάθεια των επιχειρήσεων για μείωση του κόστους παραγωγής και ποιοτικής αναβάθμισης προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να είναι ανταγωνιστικά αποτελούν ιδιαίτερα θετικά σημάδια.

Περιορίζονται τα NPEs

Την ίδια στιγμή, μεγάλα επενδυτικά σχέδια που έχουν δρομολογηθεί προχωρούν κανονικά και οι επενδυτές κάθε άλλο παρά πτοούνται από την αύξηση των επιτοκίων, με το ΤΑΑ να αποτελεί βέβαια σημαντικό ανάχωμα. Και η εικόνα θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο όταν θα πατήσει «γκάζι» ο Αναπτυξιακός Νόμος.

Στις τράπεζες εκτιμούν ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα είναι περιορισμένα και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταγραφεί αρνητική ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων. Εκτιμάται μάλιστα ότι η χρονιά θα κλείσει με καθαρή πιστωτική επέκταση ακόμα και άνω των 9 δις ευρώ, συνολικά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.  

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή των τραπεζών, σε ότι αφορά τα δανειακά χαρτοφυλάκια είναι σε εστιασμένη στα στεγαστικά δάνεια, στα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων και στα ρυθμισμένα δάνεια που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, λόγω του πληθωρισμού, της αύξησης του ενεργειακού κόστους και την άνοδο των επιτοκίων.

Γεγονός πάντως είναι ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα εν μέσω δύο διαδοχικών κρίσεων και αυτό οφείλεται τόσο στα κρατικά μέτρα στήριξης  - από τη Γέφυρα μέχρι τις επιδοτήσεις του ρεύματος – όσο και από την εμπειρία που έχουν αποκομίσει τράπεζες και δανειολήπτες την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Επιπρόσθετα το παλιό απόθεμα των «κόκκινων» δανείων έχει φύγει από τους ισολογισμούς ενώ τα δάνεια των τελευταίων ετών χορηγήθηκαν με πιο αυστηρούς όρους και οι πιθανότητες να «σκάσουν» είναι σαφώς πιο περιορισμένες σε σχέση με το παρελθόν ενώ ραγδαία ήταν τα τελευταία χρόνια η βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ