Νέα
  • ΓΔ: 1043.98 +1.05%
  • Τζίρος: 48,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Π. Μυλωνάς-ΕΤΕ: Τα επιτόκια επηρεάζουν περισσότερο τα στεγαστικά και τα δάνεια σε ΜμΕ

Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας

Τη διαβεβαίωση ότι παρά την έκρηξη του πληθωρισμού και το γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας δεν προκύπτουν δεδομένα που να δείχνουν αύξηση των καθυστερήσεων δανείων άνω των 30 ημερών, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλωντας σε αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα εννεαμήνου της τράπεζας.

Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι η ΕΤΕ συνεχίζει τη μείωση του προβληματικού της χαρτοφυλακίου, τονίζοντας ότι διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης στην αγορά.

Τα «κόκκινα» δάνεια της ΕΤΕ στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ ή 300 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 5,9% και το δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να ανέρχεται στο 83%.

«Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) διαμορφώθηκε κάτω από τον στόχο που έχουμε θέσει για το τέλος του έτους, καταγράφοντας μείωση κατά περίπου 20 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και περίπου 600 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση», υπογράμμισε λαο πρόσθεσε ότι το κόστος πιστωτικού κινδύνου συνέχισε να κυμαίνεται κοντά στις 70 μ.β., χωρίς ενδείξεις επιδείνωσης από δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Αναφερόμενος στην αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών, μαζί με αυτό των δανείων σε μικρές επιχειρήσεις, επηρεάζεται περισσότερο και ανέφερε ότι η τράπεζα εμφανίζει δείκτη θεραπείας πέριξ του 90%.

Στόχος για τα εξυπηρετούμενα δάνεια

Σε εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 27 δισ. ευρώ, στοχεύει η ΕΤΕ μέχρι τέλος του 2022, σημειώνοντας καθαρή αύξηση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος και άρα, επιτυγχάνοντας τον στόχο που είχε θέσει για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Αξίζει να αναφερθεί πως το επίμαχο χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021, παρά τις υψηλότερες του αναμενομένου αποπληρωμές το γ’ τρίμηνο του 2022 και την εποχικότητα.

Πρόγραμμα ρευστότητας ΕΚΤ

Σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυστηροποιήσει του όρους του προγράμματος TLTRO που αφορά τη ρευστότητα, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «η ισχυρή και σταθερή μας βάση σε καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου, καθώς και η πλεονάζουσα ρευστότητά μας, καθίστανται και πάλι ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα», αποκαλύπτοντας πως η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή της ρευστότητας που έχει αντλήσει.

Ομόλογα MREL

Όσον αφορά στην πιθανότητα έκδοσης ομολόγων MREL, ανέφερε ότι παρακολουθεί τις αγορές, προκειμένου όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και δημιουργηθούν ευκαιρίες να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο CEO της ΕΤΕ σχολιάζοντας το ευρωπαϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, είπε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία κινείται με «φλατ» ρυθμό, όπως και η γαλλική, ενώ η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ