Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζες: Χαμηλές παραμένουν οι πτήσεις των στεγαστικών δανείων

Πηγή: Pixabay

Χαμηλές τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και σε σύγκριση με το επίπεδο προ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης παραμένουν οι εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα, με το 96,2% να προορίζονται για αγορά ακινήτου για ιδιοκατοίκηση και μόλις το 3,8% για εκμίσθωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το α’ 6μηνο του 2022 οι εκταμιεύσεις ήταν 499 εκατ. ευρώ ενώ την περίοδο 2005-2007, η τριμηνιαία ροή στεγαστικών δανείων ήταν 3 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Η ακτινογραφία της ΤτΕ για τα νέα δάνεια με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα στο α’ 6μηνο του 2022 περιλαμβάνει δάνεια προς φυσικά πρόσωπα που εξασφαλίζονται με οικιστικά ακίνητα, ανεξάρτητα από τον σκοπό του δανείου.

Δηλαδή, σε αυτή την περίμετρο περιλαμβάνονται όχι μόνο στεγαστικά αλλά και επισκευαστικά, καταναλωτικά αλλά και δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.   

Αύξηση σε σχέση με το 2021

Οι εκταμιεύσεις του α’ 6μήνου ήταν αυξημένες κατά 60% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του «πανδημικού» 2021 και υπογράφηκαν 6.596 νέες δανειακές συμβάσεις με τη μέση εκταμίευση δανείου να ανέρχεται σε 75,6 χιλ. ευρώ.

Η μέση διάρκεια δανείου κατά την έκδοση είναι 23 έτη. Το 45,3% των νέων δανειακών συμβάσεων έχει διάρκεια έως 20 έτη, το 17,4% έχει διάρκεια από 20 έως 25 έτη, ενώ το 37,2% έχει διάρκεια από 25 έως 35 έτη.

Σαφής εξάλλου είναι προτίμηση για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου που αμβλύνει τις επιπτώσεις από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής για τους δανειολήπτες.

Οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των 10 ετών αντιπροσωπεύει το 55,7% του συνόλου των νέων δανείων, ενώ οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μικρότερη ή ίση του ενός έτους αντιπροσωπεύει το 26,6%.

Συνετές πρακτικές δανεισμού

Επίσης, από την ανάλυση βασικών δεικτών (πχ. δείκτης δανείου προς εισόδημα κ.ά.) προκύπτει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν συνετές πρακτικές δανεισμού.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος των εκταμιεύσεων, δηλαδή, 75,1%, κατατάσσεται στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου, επομένως δίνονται σε δανειολήπτες με επαρκές εισόδημα και ικανοποιητική ικανότητα εξυπηρέτησης δανείου. Το 23,3% των εκταμιεύσεων δανείων χαρακτηρίζεται ως μεσαίου κινδύνου.

Οι εκταμιεύσεις δανείων που ταξινομούνται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου αντιστοιχούν σε μόλις 1,7% επί του συνόλου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ