Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενρία-SSM: Δεν υπάρχει περίπτωση να απαγορευτεί η διανομή μερίσματος από τις τράπεζες

Αντρέα Ενρία
Πηγή: APImages

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να απαγορεύσει τη διανομή μερίσματος από τις τράπεζες, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας (SSM), Αντρέα Ενρία.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη που έδωσε στο DNB Banking Seminar, αν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει ο περιορισμός αυτός, ο Ενρία απάντησε ότι η κατάσταση τότε ήταν έκτακτη.

«Δεν είχαμε καμία ορατότητα. Η οικονομία είχε παγώσει. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διάκριση μεταξύ της πιθανής επίπτωσης σε μία τράπεζας με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και μίας άλλης με λιγότερο ισχυρή θέση, επειδή ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος του πλήγματος.

Ανάλυση κατά τράπεζα

Τώρα, υπάρχει ακόμη αρκετή αβεβαιότητα, αλλά φυσικά μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο ειδική προσέγγιση αναφορικά με την έκθεση των τραπεζών σε ευάλωτους κλάδους και την έκθεσή του στη Ρωσία και την Ουκρανία ή των τραπεζών με μεγάλα ανοίγματα σε πελάτες που είναι ευαίσθητοι στα επιτόκια», είπε ο Ενρία.

Συνεπώς, πρόσθεσε, μπορούμε να προσαρμόσουμε την εποπτική αντίδρασή μας και τον διάλογο με τις τράπεζες κατά περίπτωση.

Προσοχή στις προβλέψεις για επισφάλειες 

Ο επικεφαλής του SSM σημείωσε ότι στη διάρκεια της πανδημίας η εποπτική Αρχή έκανε εκτιμήσεις για αύξηση των κόκκινων δανείων, οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχθηκαν υπερβολικές.

«Σήμερα, διατρέχουμε τον αντίθετο κίνδυνο: να λάβουμε υπόψη τα στοιχεία μίας πολύ θετικής περιόδου και να κάνουμε πολύ χαμηλές εκτιμήσεις», πρόσθεσε.

Για τον λόγο αυτό, είπε, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο θέμα των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια «εν όψει της αβεβαιότητας που δημιουργείται».

Όπως είπε, οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα μεταξύ σφύρας και άκμονος καθώς θα πρέπει να πείσουν τους ελεγκτές ότι τα μοντέλα που χρησιμοποιούν για τις προβλέψεις τους δεν είναι τόσο αξιόπιστα.

«Υπάρχουν διάφορες πρακτικές στην Ευρώπη. Ορισμένες τράπεζες προσπαθούν να σχηματίσουν περισσότερες προβλέψεις σε επιμέρους αντισυμβαλλόμενους, άλλες κάνουν περισσότερες δαπάνες. Συνεπώς αυτό που κάνουμε τώρα είναι να έχουμε μία συνολική εικόνα, είπε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ