Νέα

Εurobank: Ολιστικό μοντέλο χρηματοδότησης των επενδύσεων

Στο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν οι συμβασιοποιήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  στο τέλος του χρόνου, υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις  και η διοίκηση της Eurobank έκανε λόγο για την έναρξη επενδυτικής άνοιξης για τη χώρα μας, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδύσεων να κινούνται στην κατεύθυνση της αλλαγής του παραγωγικού προτύπου, δημιουργώντας τις βάσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη Εurobank, πέντε πυλώνες της οικονομίας: υποδομές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τουρισμός και βιομηχανία, θα προσελκύσουν projects ύψος 32 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ αφορούν χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες, σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης,  το οποίο, όπως είπε ο Φωκίων Καραβίας, προσφέρει ανταγωνιστικά επιτόκια, πολύ χαμηλότερα από την αγορά και το κυριότερο σταθερά για όλη τη διάρκεια της επένδυσης, με αποτέλεσμα να δίνει το πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις να έχουν μεικτό κόστος δανεισμού».

Με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, κάτι νέο γεννιέται στην ελληνική οικονομία υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας παρουσιάζοντας τα κύρια ειδικής μελέτης με θέμα «Το Αναδυόμενο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» και την στρατηγική της Eurobank για τις επενδύσεις. Και όπως τονίστηκε το  2021 σημειώθηκε ρεκόρ εικοσαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (5,4 δισ. ή 3% του ΑΕΠ), το οποίο θα ξεπεραστεί το 2022 (ήταν τα 5,4 δισ. έχουν καλυφθεί στο 9μηνο). Τα έτη 2021, 2022 και 2023, η αύξηση των επενδύσεων διαμορφώθηκε ή αναμένεται να διαμορφωθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα του 8%.

Ο CEO της Εurobank, υπενθύμισε ότι η τράπεζα ήδη από το 2009 είχε υπογραμμίσει την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.

«Μεσολάβησε, όμως, η κρίση, υπήρξαν άλλες προτεραιότητες και το 2018 επανήλθαμε με μία μελέτη σχετικά με τρεις κλάδους της οικονομίας που θεωρούσαμε ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Μιλήσαμε τότε για τον τουρισμό, την ενέργεια και τα logistics και την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο Οι εξελίξεις μας έχουν επιβεβαιώσει, αφού αυτοί οι τρεις κλάδοι της οικονομίας είναι που έλκουν σημαντικά κεφάλαια και επενδύσεις» είπε ο Φ. Καραβίας  υπογραμμίζοντας ότι πλέον υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και για τομείς που η Ελλάδα δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήρια (πχ. τεχνολογία).

►Διαβάστε επίσης: Φ. Καραβίας - Eurobank: Η Ελλάδα αρχίζει να καλύπτει το επενδυτικό κενό της κρίσης

 «Οι επενδύσεις που παρουσιάζουμε που παρουσιάζουμε έχουν υψηλό πολλαπλασιαστή, με το αποτέλεσμα τους να διαχέεται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνολικά σε όλη την οικονομία" υπογράμμισε ο CEO της τράπεζας τονίζοντας ότι η ολιστική αντιμετώπιση του επενδυτικού οικοσυστήματος και η σύνδεση κάθε μεγάλου επενδυτικού έργου και με τον πιο μικρό κρίκο της οικονομικής αλυσίδας δημιουργεί προστιθέμενες αξίες και διαχέει τα οφέλη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει ισχυρό αποτύπωμα και στην απασχόληση.

Σύμφωνα με μελέτη της Eurobank δε, που παρουσίασε ο επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου, κ. Τάσος Αναστασάτος, επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 38,5 δισ. ευρώ, μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας κατά 55,4 δισ. ευρώ στη 10ετία και κατά 95,9 δισ. ευρώ στην 20ετία, ενώ στα ίδια τα έργα - και στα υπόλοιπα που θα προκύψουν από αυτά - μπορούν να απασχοληθούν από 470.000 έως και 850.000 εργαζόμενοι.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά το 2022 αρχίζει να καλύπτει το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τα χρόνια της κρίσης υπογράμμισε ο Φωκίων Καραβίας προβλέποντας ότι το 2022 θα κλείσει με ανάπτυξη υψηλότερη του 6%.

Αναλύοντας την στρατηγική της Eurobank, o αναπληρωτής CEO και επικεφαλής Corporate & Investment Banking  Κώστας Βασιλείου που παρουσίασε τις σημαντικότερες επενδύσεις ανά πυλώνα και εξήγησε ότι  «Αντιμετωπίζοντας ολιστικά το επενδυτικό οικοσύστημα, βλέπουμε πώς συνδέεται το ένα σχέδιο με το άλλο και όλα μαζί με την εθνική επενδυτική στρατηγική και τις ανάγκες της χώρας. Έτσι, δεν χρηματοδοτούμε απλώς επενδυτικά σχέδια, αλλά χρηματοδοτούμε μια στρατηγική ανάπτυξης της χώρας

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε  Κ. Βασιλείου που αναδεικνύει την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης είναι αυτό των υποδομών σε σχέση και με το τουριστικό προϊόν. Όπως είπε δεν αρκεί ένα πολύ καλό ξενοδοχείο ή ένα πολύ σύγχρονο αεροδρόμιο αλλά και ασφαλές οδικό δίκτυο για να φτάσεις, βασικές υποδομές που είναι απαραίτητες για τους πολίτες και τους επισκέπτες.  Σύμφωνα με τον αναπληρωτή CEO, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μείνει πολύ πίσω στο «κομμάτι» των δημόσιων υποδομών.

Σημείωσε επίσης, ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα «πράσινων» κτιρίων τα οποία επιζητούν οι επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικής πίστης της Eurobank από το 2019  μέχρι σήμερα, έχει αυξηθεί κατά 50% φτάνοντας τα 14,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 18 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2025. Παράλληλα η καθαρή πιστωτική επέκταση της τράπεζας προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τα 2,5 δισ.ευρώ.

Απαντώντας στην κριτική προς το τραπεζικό σύστημα για έλλειμμα χρηματοδότητης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ανδρέας Αθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι «κάνουλες» δεν έχουν κλείσει. Αυτή τη στιγμή όπως είπε  οι τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει γύρω στις 150.000 επιχειρήσεις, όταν στο peak, το 2008, ο αριθμός τους «άγγιζε» τις 250.000.

«Εμείς είμαστε η Νο1 τράπεζα στην Ελλάδα σε ενήμερα υπόλοιπα χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων (2,4 δισ. ευρώ), με 33% μερίδιο αγοράς. Πρόκειται για περίπου 47.000 χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις. Εφέτος έχουμε εγκρίνει σε 9.000 επιχειρήσεις  προγράμματα χρηματοδότησης γύρω στα 600 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγες εβδομάδες εγκρίναμε 1.000 εγγυητικές επιστολές για φωτοβολταϊκά πάρκα, μετά και την αλλαγή του πλαισίου», είπε ο κ.Αθανασόπουλος. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ