Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γέφυρες αναζητούν κυβέρνηση και τράπεζες - Κομβικής σημασίας η συνάντηση της Πέμπτης

Πηγή: Pixabay

Γέφυρες προσπαθούν να ρίξουν τα τελευταία 24ωρα υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος στήριξης των δανειοληπτών, ενόψει μάλιστα και του νέου κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων από τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες και θα ακολουθήσουν την ανάλογη κίνηση της ΕΚΤ.

Η ανοδική τάση των επιτοκίων, με βραδύτερο βέβαια ρυθμό, αναμένεται να κορυφωθεί κάπου κοντά στην Μάρτιο και εν συνεχεία, θα υπάρξει μία περίοδος διατήρησης των επιτοκίων σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.

Όπως είναι φυσικό όλοι θεωρούν πως κάτι πρέπει να γίνει πριν υπάρξει μία νέα γενικά κόκκινων δανείων. Σε αυτό συμφωνούν απόλυτα κυβέρνηση και τράπεζες και αυτό ίσως είναι και το μοναδικό σημείο στο οποίο υπάρχει ταύτιση απόψεων.

Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα δύσκολα και διαφωνία είναι για το … πάπλωμα, για το ποιος δηλαδή θα επωμιστεί το κόστος στήριξης των δανειοληπτών.

Κλειδί το ποιος θα αναλάβει το κόστος 

Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», ενώ οι τράπεζες εκτιμούν πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναλάβουν αυτές το κόστος.

Η συνάντηση που έχει οριστεί για την προσεχή Πέμπτη, θεωρείται κομβικής σημασίας αφού και οι δύο θέλουν να βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή. Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο των συζητήσεων, θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να υπάρξει τουλάχιστον κατ’ αρχήν συμφωνία.

Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς πόσο σοβαρό είναι το θέμα αρκεί να δούμε πόσο θα είναι οι αυξήσεις στις δόσεις των δανείων, ειδικά αυτών που είναι συνδεδεμένα με το Euribor.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για νέες αυξήσεις επιτοκίων, τότε η εικόνα αυτή θα γίνει ακόμη πιο δραματική επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τον Μάρτιο, όταν και με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, θα ολοκληρωθεί ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Διπλασιασμός επιτοκίων 

Πριν τρεις μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Αύγουστο το Euribor 3 μηνών βρίσκεται σε θετικό έδαφος και όσο αυξάνεται, τόσο ενισχύεται η επιβάρυνση για τους οφειλέτες. Την περασμένη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου το Euribor 3μηνου έκλεισε στο 1,922%, κάτι που σημαίνει ότι σε όλα τα δάνεια της κατηγορίας το τελικό επιτόκιο έχει αυξηθεί κατά 1,922%.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι για ένα δάνειο που έχει χορηγηθεί με περιθώριο 2%, από 2% που ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όταν το Euribor ήταν το μηδέν, σήμερα έχει εκτοξευθεί στο 3,922%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο.

Η δόση ανά 100.000 ευρώ δανείου διάρκειας 15 ετών έχει αυξηθεί σε αυτό διάστημα από τα 644 ευρώ στα 735 ευρώ.

Είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει το 4%, καθώς η ανοδική πορεία του διατραπεζικού επιτοκίου θα συνεχιστεί, ενόψει και της νέας αναπροσαρμογής των επιτοκίων της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα.

Με το Euribor 3μήνου:

  • στο 2,30% η μηνιαία δόση θα ανέλθει στα 755 ευρώ,
  • στο 2,50% στα 765 ευρώ και
  • στο 3% στα 790 ευρώ.

Στην τελευταία περίπτωση η δόση θα είναι μεγαλύτερη κατά 146 ευρώ ανά 100.000 ευρώ υπολοίπου σε σύγκριση με το διάστημα πριν τον Αύγουστο του 2022.

Έτσι λοιπόν ένας δανειολήπτης, αν φτάσει το Euribor στο 3% θα χρειάζεται σε ετήσια βάση για να πληρώσει το δάνειό του, το ποσό των 9.480 ευρώ, ενώ πριν με μηδενικό Euribor θα χρειαζόταν 7.728 ευρώ, επιπλέον δηλαδή 1.752 ευρώ (σχεδόν τρεις δόσεις επιπλέον).

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ