Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica Bank: Εγκρίθηκε η ΑΜΚ κατά 473 εκατ. - Το στοίχημα της επόμενης μέρας

Ελένη Βρεττού, νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank

Η Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank που πραγματοποιήθηκε σήμερα και αποτελεί ορόσημο για την αλλαγή σελίδας, όπως τονίζει η διοίκηση, ενέκρινε την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 490 εκατ. ευρω. 

Στόχος είναι να εξυγιανθεί ο ισολογισμός, να αναδιαρθρωθεί η τράπεζα και να καταστεί ο 5ος ανταγωνιστικός πόλος του τραπεζικού συστήματος

«Η σημερινή συνεδρίαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας επισφραγίζει τη δέσμευσή τους για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας και αποτελεί το τελικό στάδιο υλοποίησης της κατ’ αρχήν συμφωνίας των βασικών μετόχων. Οι υπό υλοποίηση κεφαλαιακές ενέργειες περιλαμβάνουν την επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, καθώς και την έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών της Τράπεζας και τη διάθεση αυτών, με ή χωρίς δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας, διαδικασία που θα επιτρέψει την κάλυψη του συνολικού ποσού της κεφαλαιακής ενίσχυσης, σε συνδυασμό με τη μετοχική αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της Attica Bank», ανέφερε ο πρόεδρος της Attica Bank Κώστας Μακέδος.

Το στοίχημα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης

Φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό είναι το στοίχημα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της Attica Bank, που δίνει έμφαση και στην ανάπτυξη των εργασιών της τράπεζας με στόχο την επίτευξη οργανικής κερδοφορίας. 

«Δεν θα είναι εύκολο, ούτε γρήγορο. Θα είναι, όμως, οριστικό» υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού από το βήμα της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης που αποφάσισε την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας 490 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ 473,3 εκατ. ευρώ και έκδοσης warrants.  

Από τα 490 εκατ. ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης τα 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν, για το σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων. Στο 9μηνο ΝPE ratio διαμορφώθηκε σε 66% και στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται η οριστικοποίηση του NPE Strategy. Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Δ.Σ της τράπεζας (28/12) συζητήθηκαν οι επιλογές διαχείρισης των ΝPEs καθώς και των τιτλοποιήσεων που παρουσιάστηκαν από τις Pepper και UBS-Euroxx.

Στην αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της τράπεζας, με στόχο την επάνοδο της σε λειτουργική κερδοφορία μέχρι το τέλος του 2024, θα κατευθυνθούν τα υπόλοιπα 190 εκατ. ευρώ της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Η τράπεζα έχει βιώσει μία βαθύτατη κρίση

Επίσης, σύμφωνα με το business plan, προβλέπονται  ενέργειες αναδιάρθρωσης συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024, με εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων (σήμερα είναι 49) με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση του λειτουργικού κόστους, επενδύσεις με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα η τράπεζα θα ενισχυθεί με νέα στελέχη.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η τράπεζα έχει βιώσει μία βαθύτατη κρίση, με σωρεία προβλημάτων στη μακρόχρονη πορεία της. Παρόλα αυτά, έχει καταφέρει να επιβιώσει και να πλησιάζει τα 100στα της γενέθλια, τα οποία θα συμπέσουν με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού μας που θα θέσει τις βάσεις της επόμενης ημέρας» υπογράμμισε στην εναρκτήρια τοποθέτηση της η CEO της τράπεζας παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες τους τριετούς τριετές business plan (2023-20245)

Ο πρόεδρος της τράπεζας Κωνσταντίνος  Μακέδος υπογράμμισε ότι στόχος είναι να αναδειχθεί η Attica Bank σε 5ο πόλο ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αξιοποιώντας τον  ζωτικό,  για την ανάπτυξη της τράπεζας, χώρο της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και της εστίασης των εταιρικών χορηγήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας ( κατασκευές, τουρισμός, ενέργεια περιβάλλον).

Αναλυτικά οι αποφάσεις της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης, όπως ανακοινώθηκαν από την Attica Bank:

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ