Νέα
  • ΓΔ: 1393.96 +0.92%
  • Τζίρος: 62,72 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Οι αυστηρές συστάσεις ΟΟΣΑ για ισχυρότερα κεφάλαια και η συνεισφορά του «Ηρακλή»

Η επίτευξη ενός υγιούς τραπεζικού τομέα, απαιτεί περαιτέρω πρόοδο καθώς τα κεφάλαια παραμένουν αδύναμα σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην ειδική έκθεση του και προτρέπει τις τράπεζες να οικοδομήσουν τις κεφαλαιακές τους βάσεις αυξάνοντας τα οργανικά κέρδη και εξετάζοντας τις απαιτήσεις άντλησης κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας  - κάτι που μπορεί να γίνει με πωλήσεις  ομολόγων, οι οποίες θα υποστηριχθούν περαιτέρω από την επενδυτική βαθμίδα. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι τράπεζες στηρίζονται σε ποσοστό 58% του κεφαλαίου του σε αναβαλλόμενη φορολογία.

Ο Οργανισμός κάθε άλλο παρά παραγνωρίζει τα πολύ σημαντικά βήματα, κυρίως στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων μέσω του «Ηρακλή» (κινούνται πέριξ του 7%) τα οποία ωστόσο θα πρέπει προσεγγίσουν τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ δηλαδή κάτω από το 3%, την αύξηση των καταθέσεων κατά 35% στα 224 δις ευρώ (123% του ΑΕΠ το 2021) μεταξύ της έναρξης της πανδημίας και του Οκτωβρίου 2022. Σημειώνει ότι η ρευστότητα των τραπεζών υποστηρίχθηκε και από τις πώληση και τιτλοποίηση ΝPLs, την πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδρότηση μέσω ΤLTRO.

►Διαβάστε και: ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 1,1% φέτος αλλά και πληθωρισμός 3,7%

Επιπρόσθετα, συστήνεται η στενή παρακολούθηση της εκταμίευσης και της απόδοσης των δανείων του Σχεδίου Ανάκαμψης ώστε να υπάρξει παρέμβαση (επιβράδυνση εκταμίευσης, ανακατανομή κεφαλαίων σε άλλα έργα) σε περίπτωση αυξανόμενων κινδύνων και να προστατευθεί η συνεισφορά του κράτους σε περίπτωση αθέτησης των δανείων.

O OΟΣΑ συστήνει την ενθάρρυνση της ανάπτυξης της μη τραπεζικής χρηματοδότησης μέσω ρυθμίσεων για τη διασφάλιση της διαφάνεια και της ανταλλαγής πληροφοριών και σημειώνει ότι οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανόμενου του FinTech έχουν περιορισμένο ρόλο στη χώρα μας. Η ανάπτυξη τους, όμως, μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικότητας και να μειώσει την υψηλή εξάρτηση από τις παραδοσιακές τράπεζες.

►Διαβάστε και: ΟΟΣΑ: Δεν αρκεί η αύξηση του κατώτατου μισθού - Αναγκαίες οι κλαδικές συμβάσεις

Ο «Ηρακλής» και ο κίνδυνος για νέα «κόκκινα»

Η κρίση του COVID οδήγησε σε ένα μικρότερο κύμα νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβραδύνθηκε το 2021, η άνοδος των τιμών ενέργειας και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμούς ελλοχεύουν τον κίνδυνο δημιουργίας νέων ΝLPs, αναφέρει ο ΟΟΣΑ και προσθέτει ότι «μια περαιτέρω επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», εάν είναι απαραίτητο, θα βοηθούσε τις τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα εναπομείναντα και νέα ΜΕΔ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το πρόγραμμα «Ηρακλής» έχει λήξει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο και έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου … «Ηρακλή» με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει η εκκρεμότητα της Εurostat και των εγγυήσεων.

Και σε αυτή την ειδική έκθεση σημειώνεται οι τραπεζικοί ισολογισμοί «καθάρισαν» από τα  ΜΕΔ ωστόσο απομένουν 100 δισ. ευρώ ‘κόκκινα’ δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers. Aυτά τα προβληματικά  δάνεια ουσιαστικά μπλοκάρουν τους οφειλέτες και τα περιουσιακά στοιχεία, περιορίζοντας την πρόσβαση σε νέα πίστωση για να ξαναχτίσουν ή να επανεκκινήσουν την επιχείρησή τους. Πάντως οι  serviers εκτιμούν, όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ πως έως και το 30% των 50 δισ. ευρώ των τιτλοποιημένων δανείων θα μπορέσουν να γίνουν και πάλι ενήμερα.

«Ξεφορτώνονται» τα κόκκινα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες
«Ξεφορτώνονται» τα κόκκινα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες / Πηγή: Intime

►Διαβάστε και: Πρασινίζουν το 2023 τιτλοποιημένα δάνεια ύψους 15 δισ. στα χέρια των servicers

Πρόοδος από τις μεγαλύτερες τράπεζες

Σε κάθε περίπτωση η συμβολή του προγράμματος παροχής εγγυήσεων  ήταν καθοριστικής σημασίας για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

 «Η Ελλάδα χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο από άλλες χώρες της ευρωζώνης που, επίσης, επηρεάστηκαν από τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να αναπτύξει και να θέσει σε εφαρμογή μηχανισμούς για την επίλυση των ΜΕΔ, αλλά η πρόοδος έχει επιταχυνθεί για τις μεγαλύτερες τράπεζες από τότε που η κυβέρνηση εφάρμοσε το πρόγραμμα ‘Ηρακλής’. Αυτό επεκτάθηκε έως τον Οκτώβριο του 2022, με τις εγγυήσεις να έχουν διπλασιαστεί στα 24 δισ. ευρώ (13,2% του ΑΕΠ το 2021)».

Σημειώνεται ότι στην «ουρά» για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων (έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα τα σχετικά αιτήματα) βρίσκονται οι τιτλοποιήσεις Sunrise 3 και Frontier 2, συνολικής λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ –  το  ΥΠΟΙΚ καθυστερεί λόγω Eurostat - ενώ μια ακόμα, η κοινή των τεσσάρων τραπεζών, η Solar  που αφορά σε απαιτήσεις από δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ φαίνεται να …κολλάει στο αισιόδοξο business plan και ενδεχομένως να βάλει και πάλι πωλητήριο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ